Zdravlje

U cilju smanjena liste čekanja, na Ortopediji operacije i u popodnevnim satima

Foto: Pixabay
Lekari Klinike za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra operisaće i u popodnevnim časovima, kako bi smanjili listu čekanja, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove. Plan je, kako navode, da osim pacijenata koji čekaju na hirušku ugradnju veštačkog kuka ili kolena u Nišu, operišu i one kojima su intervencije zakazane na Institutu za ortopediju Banjica, kako bi pomogli pacijentima, ali i izašli u susret kolegama.

Mesec dana  nakon što je vest o podvigu niških lekara zaposlenih na Klinici za kardohirurgiju koji su eliminisali listu čekanja, tako što su dvanest uzastopnih vikenda operisali bez novčane naknade, ali i zvaničkog odobrenja nadležnih, koje iako su zatražili, nisu dobili, baš kao ni zabranu, obišla zemlju i istovremeno uznemirila duhove, Univerzitetski klinički centar doneo je odluku o smanjenu liste čekanja, ovoga puta zvanično i to na Klinici za ortopediju.

„Nakon održanog sastanka čelnika niškog Univerzitetskog kliničkog centra sa nadležnima iz Direkcije republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a kako bi liste pacijenata koji čekaju na ortopedske hirurške intervencije u drugim zdravstvenim centrima u zemlji, bile što pre skraćene, pa i ukinute, dogovoreno je da se u tu misiju, uključi i naša zdravstvena ustanova, koja treutno, u celoj zemlji, ima najkraće liste čekanja u ovoj oblasti“, navode iz UKC-a.

Operaije će, kako navode odvijati i u popodnevnim satima, u cilju smanjivanje liste čekanja, koja je za ortopedsek operacije i najduža, a sem pacijenata koji na operativni zahvat čekaju niške lekarte, biće operisani i oni čije intervencije bi trebalo da budu urađene na Banjici.

„Sa lekarima OJ Klinika za ortopediju UKC Niš, dogovoreno je da se u popodnevnim satima, operišu po dva pacijenta, te je plan da do kraja godine, zahvaljujući ovakvoj organizaciji, 350 do 400 pacijenata, koji se nalaze na objedinjenoj republičkoj listi čekanja, bude operisano u našoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno 50 do 70 pacijenata sa liste čekanja Instituta Banjica“, navodi se u saopštenju UKC-a.

Dodaju da je Klinici za ortopediju obezbeđena dodatna, treća operaciona sala, kao i ugradni i potrošni materijal, ljudstvo i sva oprema.

Prema podacima  RFZO koje se odnose na liste čekanja, u UKC Niš se u proseku na ortopedske operacije čeka 2 do 3 godine. Trenutno je na listi za bescementnu protezu kuka  186, na hibridnu protezu čeka njih 178, a čak 658 pacijenata na listi za ugradnju proteze za koleno.

Liste čekanja za ortopedske operacije u Nišu protežu se do 2025. godine, a na Banjici čak do 2033. godine jer su mnogo duže.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Sve pohvale za niske lekare sto su smanjili broj pacijenata na cekanju, i sto su Doktori radili sve vikende bez nahnade tako da nema na listi cekanja. Sve ide kako treba tu su sigurno u svim salama i fotokataliticki preciscivaci vazduha koji pomazu pacijentima da se sto pre oporave, od intervencije koju su imali.

Trenutno na radiju

Berk & the Virtual Band
Za 3 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 7 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 12 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 16 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Bane Lalic & Mvp
Za 19 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend