Zdravlje

U Domu zdravlja dostupna i peta vakcina, počela imunizacija Modernom

U Domu zdravlja je počela vakcinacija građana vakcinom Moderna, saopštili su iz ove ustanove. Moderna se daje u dve doze u razmaku od 28 dana.

Primarna vakcinacija vakcinom Moderna sprovodi se kod osoba uzrasta 12 godina i starijih. Primenjuje se u dve doze u razmaku od 28 dana, navode u Domu zdravlja.

Objašnjavaju da ova vakcina u jednoj bočici sadrži 10 doza, te će zbog toga vakcinacija odvijati planirano tj. određenim danima. Građani koji žele da prime vakcinu Moderna treba da se prijave u Dom zdravlja, nakon čega će biti pozvani u određenom terminu.

Kada je reč o ostalim vakcinama Sputnjik V, Fajzer, AstaZeneka i Sinofarm njih ima u dovoljnim količinama, a građani koji žele da prime prvu dozu neke od ovih vakcina ne moraju da se prijavljuju.

Niš šrednjači po broju vakcinisanih garađana, a vakcinacije je poslednjih nedelja u porastu, pa se na dnevnom nivou u Nišu u proseku da oko 1.500 doza vakcina, od čega 400 prvih doza na koje se mahom odlučuju mladi.

Vlada veliko interesovanje za treću takozvanu buster dozu vakcine,  te se trećom dozom u proseku vakciniše od 800 do 1000 sugrađana, uglavnom starijih.

Podsetimo vakcinacija se odvija u zelenoj zoni centralnog objekta Doma  zdravlja (ulaz broj 5) u periodu od 8 do 20h svakog dana u nedelji.

Iz Doma zdravlja podsećaju da je vakcinacija jedini način da se epidemija pobedi i pozivaju građane da budu odgovorni prema sebi i drugima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend