Zdravlje

U Klinički centar stigao šesti inkubator za prevremeno rođenu decu

Klinika za Dečije i interne bolesti UKC Niš dobila je još jedan inkubator. Ovo je šesti inkubator koji je doniran Kliničkom centru za dva meseca.

“Samo u protekla dva meseca mi smo dobili šest inkubatora, tako da smo u potpunosti obnovili intenzivnu negu naše dejče klinike. Pre svega onaj deo koji je vezan za boravak  prenaturne dece, kazala je dr Emilija Golubović, rukovodilac Dečje klinike u UKC.

Na pitanje novinara šta je Dečjoj klinici u ovom trenutku napotrebnije, doktorka kaže da su to respiratori za bebe i takozvana kulterapija. “U ovom trenutku pregovaramo sa UNICEF-om da dobijemo takozvanu kul terapiju, odnosno terapiju hlađenja CMS-a koja je veoma bitna da se što manje javi oštećenje mozga posle rizičnog porođaja. Ta terapija smanjuje aktivnosti mozga onda kada mu je to najpotrebnije i pomaže da se izbegnu posledice”, objašnjava Golubovićeva.

Svake godine se stotinak beba rodi pre vremena, a samo  Nišu ih je prošle godine bilo 108. Podsetimo UNICEF je pre oko mesec dana Dečjoj klinici UKC-a donirao dva inkubatora. U Srbiji se svakodnevno preveremeno rodi sedmoro beba, koje zahtevaju višenedeljni ili višemesečni boravak u inkubatoru uz različite potpore, pre svega disanja jer im pluća nisu dovoljno razvijena.

Kada je reč o deci pozitivnoj na kovid, Golubovićeva ističe da ih je trenutno na lečenju četvoro i da imaju lakšu kliničku sliku. Dodaje da je izuzetno opasan postkovid sindrom i da treba obratiti pažnju. Prema njenim rečima on se najčešće javlja u nedeljama nakon pika. Deca koja imaju postkovid sindrom obično su imala lakšu kliničku sliku.

Međutim postkovid sindrom se javlja sa temperaturom koja traje po pet dana, osipom po telu, javlja se promena na očima, pada krvi pritisak, a ono što je posebno važno može da dovede do oštećenja nekih unutrašnjih organa poput jestre i srca. Zbog toga je važno, kaže Golubićeva da se pristupi adekvatnom lečenju odmah čim se osete simptomi. Doktorka upozorava da postkovid sindrom može da dovede do fatalnog ishoda.

Kada je reč  o epidemiološka situaciji ona se popravlja. “U ovom trenutku u stacionaru Kliničkog centra leži 22 pacijenta, tri pacijenta leže na intenzivnoj nezi, na infektivnoj klinici ih je nešto preko 40, dok je na Dečjoj klinici 4 pacijenata”, kazao je Zoran Perišić, direktor UKC-a. Dodaje da očekuje da će za sedam do deset dana Novi klinički centar opet biti u zelenoj zoni.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doobie Brothers
Za 1 minut

Long Train Runnin'

Doobie Brothers
Galliano
Za 4 minuta

Ease Your Mind

Galliano
Ub40
Za 7 minuta

Kingston Town

Ub40
Matt Bianco
Za 11 minut

Don't Blame It On That Girl

Matt Bianco
Jovanotti
Za 14 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend