Zdravlje

U Nišu počela vakcinacija trećom dozom

Vakcinacija protiv koronavirusa u Domu zdravlja
Vakcinacija trećom (buster) dozom vakcine protiv koronavirusa počela je danas, saopštili su iz Domu zdravlja. Vakcinacija se obavlja u centralnom objektu Doma zdravlja (ulaz broj 5) svakog radnog dana i vikendom od 07:00 do 20:00 časova i u Zdravstvenoj stanici Niška Banja svakog radnog dana od 07:00 do 14:00 časova.

Treća doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primili.

Preporučuje se osobama sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama koje su na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

Takođe treću dozu vakcine bi trebalo da prime i osobe starije od 60 godina, korisnici Domova za stara lica i lica u ustanovama socijalne zaštite, zdravstveni i radnici u ustanovama socijalne zaštite, kao i putnici u međunarodnom saobraćaju.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19 , pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza, saopštili su iz Doma zdravlja.

Građani ne treba da dolaze za treću dozu vakcine, već će biti pozivani putem portala eUprave. U niškom Domu zdravlja dostupne su sve vakcine: Sinofarm, Sputnjik V, Fajzer i AstaraZeneka.

Podsetimo u Nišu je do sada  potpuno imunizovano vše od 60 odsto građana. Prema rečima Milorada Jerkana direktora Doma zdravlja, Niš prednjači po broju vakcinisanih građana.

Jerkan je kazao da je vakcinaciji najbolji i jedini lek da se virus pobedi, posebno sada kada raste broj zaraženih i kada je počeo novi talas epidemije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Crusaders
Za 3 minuta

Street Life

Crusaders
Neville Brothers
Za 7 minuta

Ain't No Sunshine

Neville Brothers
Elle King
Za 11 minut

Under Influence

Elle King
Cannons
Za 14 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 17 minuta

How Does it Feel

London Grammar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend