Zdravlje

U Nišu vakcinisano manje od 4 odsto mladih do 17 godina

Foto: City Smart
U Nišu je do sada vakcinisano 57 odsto građana pokazuju podaci Doma zdravlja. Najveći broj vakcinisanih, čak 74 odsto pripada kategoriji od 65 i više godina, dok je najmanji broj vakcinisanih u kategoriji od 12-17 godina, nešto manji od 4 odsto.

Prema podacima Doma zdravlja za period od januara do jula u Nišu je obe doze vakcine primilo 57,48 odsto građana. Najveći broj vakcinisanih pripada kategoriji građana starijih od 65 godina čak 74 odsto.

U kategoriji od 51 do 65 godina imunizovano je 68,25 odsto građana, a u kategoriji od 31 do 50 godina, 49,16. Kada je reč o mladima do 30 godina vakcinisano je 30,30%, dok je među mladima uzrasta od 12-17 godina vakcinu primilo svega 3,72 odsto.

Prema rečima prof. dr  Milorada Jerkana direktora Doma zdravlja,  Niš prednjači po broju  vakcinisanih građana. Jerkan ističe da je  važno da se pozitivan trend vakcinacije nastavi jer nam preti novi talas korone.

On ističe da virus mutira i napada mlade koje nisu vakcinisani. Posebno ga zabrinjava što je među populacijom do 17 godina vakcinisano nešto više od 500.

Zbog slabog odziva mladih na vakcinaciju zabrinut je i prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra.

On ističe da je Delta soj opasniji jer se brzo širi i klinička slika pacijenata je teža, te da napada one koji nisu vakcinisani, a to su u najvećem procentu mladi.

“Molim sve oni koji nisu vakcinisani iz bilo kog razloga da shvate da je ovo priča koja je u njihovom interesu jer ne postoji ni jedan interes važniji od zdravlja”, poručuje Perišić.

Kako bi podstakli mlade da se vakcinišu,  Studentski kulturni centar je u saradnji sa Domom zdravlja organizovao vakcinaciju za vreme festivala folklora. Svi oni koji nisu primili vakcinu do sada, a žele, moći će da se vakcinišu na samom festivalu koji se održava u sali OŠ “Duško Radović” u terminu od 19 do 21h.

Podsetimo  nedavno je u saradnji sa Kancelarijom za mlade  organizovana akcija vakcinacije za mlade starosti od 15 do 36 godina.

Pored toga organizovana je i akcija vakcinacije mladih sa teritorije Gradske opštine Crveni Krst  kojoj se odazvalo oko 60 mladih.

U cilju podsticanja vakcinacije kod mlađe populacije, Ujedinjeni festivali Srbije su  takođe osmislili kampanju.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Mark Morrison
Za 0 minuta

Return of the Mack

Mark Morrison
Soultans
Za 4 minuta

Cant Take My Hands

Soultans
Busy Signal
Za 8 minuta

Mariwana

Busy Signal
Protoje
Za 11 minut

Switch it Up Ft. Koffee

Protoje
Jehro
Za 15 minuta

Life

Jehro

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend