Zdravlje

U Srbiji obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, 28. jula, Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa „HRONOS“, organizovalo je u Beogradu uličnu manifestaciju „Ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim o zlu“, koja za cilj ima skretanje pažnje javnosti na slabu informisanost i razumevanje ove bolesti.

Okupljeni građani i volonteri HRONOS-a istovremenim pokrivanjem očiju, zatim ušiju, pa usta, podsetili su opštu javnost na nedovoljnu informisanost o ovoj podmukloj bolesti i diskriminaciju koja prati obolele. 

Podršku akciji Udruženja pružili su i dr Ljiljana Jovanović, savetnik u Ministarstvu zdravlja pri Sektoru za javno zdravlje i sanitarnu inspekciju i dr Danijela Simić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Građani su kroz razgovor sa lekarima i predstavnicima HRONOS-a dobili više informacija o ovoj bolesti.

„Hepatitis je u Srbiji još uvek tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, pa je kao posledica loše informisanosti i stigme, registrovan zabrinjavajuće mali broj obolelih. Prema procenama, približno 500.000 ljudi u Srbiji je zaraženo virusom hepatitisa B ili C, a od ukupnog broja obolelih, samo oko 20 odsto njih to i zna. Pretpostavlja se da će pandemija virusa dostići vrhunac 2018. godine“, izjavila je Jasminka Nikolić, predsednica Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa „Hronos“.

Infekcija izazvana virusom hepatitisa C često dugo vremena može proticati bez specifičnih simptoma i znakova bolesti i pacijenti je otkriju tek u poodmakloj fazi, rekla je dr Danijela Simić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Retko kada se pacijent obrati lekaru zbog određenih simptoma, već se najčešće hronična infekcija otkriva sasvim slučajno, prilikom sistematskih pregleda krvi, dobrovoljnog davanja krvi ili transfuzije obolelom srodniku ili prijatelju, a čak 40 odsto pacijenata ne zna na koji način se inficiralo“, rekla je dr Danijela Simić.

Kontinuirana edukacija lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je neophodna, kako bi se pacijenti blagovremeno uputili na testiranje i na taj način sprečile dalje komplikacije. U Srbiji se od 2006. godine sprovodi obavezna vakcinacija dece protiv hepatitisa B, a to je najbezbednija, najjeftinija i najuspešnija mera prevencije, ne samo za decu već i za pojedine kategorije stanovništva pod povećanim rizikom, istakla je dr Simić.

Svaki dvanaesti stanovnik planete je hronični nosilac virusa hepatitis B ili C, a svaki treći je bio u kontaktu sa virusom.

Rizične situacije u kojima postoji mogućnost izlaganja virusu su izrada tetovaže, pirsing, stomatološke ili hirurške intervencije obavljene nesterilisanim ili nedovoljno sterilisanim instrumentima, tretmani kod pedikira i manikira, kao i korišćenje sredstava za ličnu higijenu osobe inficirane virusom hepatitisa B ili C.

Akcija u Beogradu je deo niza projekata koje povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa organizuje Svetska hepatitis alijansa (World Hepatitis Aliance, WHA), čiji je Udruženje član. Performans je istog dana sproveden širom sveta, a ukupan broj učesnika će konkurisati za Ginisovu knjigu rekorda.

O Udruženju „Hronos“

Udruženje za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa – HRONOS osnovano je u decembru 2008. godine od strane aktivnih učesnika foruma za samopomoć kao i drugih pacijenata iz više gradova (Smederevo, Beograd, Kragujevac, Niš, Pirot, Zaječar, Kruševac, Novi Pazar, Krupanj, Sevojno, Obrenovac, Čačak, Leskovac, Apatin, Novi Sad).

Hronos je jedino Udruženje u Srbiji koje za cilj ima psihosocijalnu i druge vidove podrške obolelima kao i skretanje pažnje javnosti na problematiku i prevenciju ovih podmuklih i veoma opasnih oboljenja.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

No Angels
On Air!

Still in Love With You

No Angels
Eddy Grant
Za 2 minuta

Romancing the Stone

Eddy Grant
Edie Brickell & New Bohemians
Za 6 minuta

What I Am

Edie Brickell & New Bohemians
Survivor
Za 10 minuta

Eye of the Tiger

Survivor
Rob Thomas
Za 14 minuta

Give Me the Meltdown

Rob Thomas

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend