Zdravlje

U Srbiju stiglo još 50.000 ruskih vakcina

Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

,,Jutros je na aerodrom Nikola Tesla pristiglo još 50 hiljada vakcina Sputnjik V iz Rusije. Radi se o prvoj komponenti ove vakcine sa kojom će moći da bude vakcinisano 50 hiljada ljudi”, kazao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

,,Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi za koju su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina. To govori o odnosu koji Rusija ima prema svojoj srpskoj braći”, rekao je Popović.  Ministar je naveo da se  do kraja marta odnosno  prve polovine aprila očekuje da  ugovorena količina vakcina stigne u Srbiju. Kako je ranije najavljeno Rusija je za Srbiju odvojila 2 miliona vakcina.

Vakcine će prema Popovićevim rečima biti dopremljene Institutu Torlak, odakle će biti distribuirane na punktove za vakcinaciju širom Srbije. Podsetimo pre oko dve nedelje u Srbiju je stigo 50.000 ruskih vakcina. Prvi kontigent ruske vakcine od 2.400 doza stigao je u decembru, a drugi od 40.000 doza 28. januara.

Podsetimo neželjeni efekti vakcina koji su do sada prijavljeni prošli su bez većih problema.  Simptomi su bol u mišićima, mučnina, glavobolja i povišena telesna temperatura. Neželjni efekti kod građana javili su se nakon primanja kineske i Fajzerove vakcine i to po 40. Dok je nakon primanja Sputnjika V zabeležen jedan slučaj.  U Nišu nije bilo negativnih reakcija na vakcine, kazao je ranije za City Smart radio direktor doma zdravlja Milorad Jerkan.

Podsetimo premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je da Srbija vodi pregovore za novu rusku vakcinu ,,Sputnjik” lajt. Nova ruska vakcina trebalo bi da izađe krajem februara, a od postojeće se razlikuje po tome što se daje u jednoj dozi.

U toku je masovna vakcinacija, koja se obavlja Fajzerovom, ruskom i kineskom vakcinom, a stigle je i AstraZeneka. Prema rečima predsednika Srbije, Aleksandra Vučića do sada je vakcinisano  756.000 građana prvom dozom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali