Zdravlje

U toku vakcinacija nezakazanih građana Sinofarmom i AstraZenekom

Vakcinacija protiv koronavirusa u Domu zdravlja
Vakcinacija nezakazanih građana počela je juče od 14 časova u oko 170 domova zdravlja. Od danas je vakcinacija moguća i na slobodnim punktovima u okviru lokalne samouprave, a od svake od njih zavisi koje će mesto za to odabrati. U niškoj hali "Čair" obavlja se od 7 do 20 sati vakcinom Sinofarm, a postoji mogućnost da će biti dostupna i AstraZeneka jer su te dve vakcine najlakše za čuvanje, potvrdio je za City Smart radio direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Jerkan je kazao da je veoma zadovoljan vakcinacijom. Kazao je da su mobilne ekipe stalno na terenu po selima i da se već započelo sa revakcinacijom, za razliku od drugih lokalnih samouprava. Revakcinacija će se, prema njegovim rečima, obaviti u narednih 10 dana.

Istakao je da je velika zainteresovanost građana za vakcinaciju u hali “Čair”. Mobilna imunizacija obavljaće se Sinofarmom i AstraZenekom, ali za ovu drugu nema velikog interesovanja, objašnjava Jerkan.

A od lokalnih samouprava zavisi na kojim će se slobodnim punkovima građani vakcinisati. Direktor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović rekao je za RTS da će ti punktovi biti uglavnom pri domovima zdravlja, ali i da će biti mnogo mobilnih ekipa. On je pozvao lokalne samouprave da o tome na vreme obaveste građane.

Jovanović je precizirao da na velikim masovnim punktovima neće biti moguća vakcinacija bez prijavljivanja da se ne bi stvarale gužve. Takođe je potvrdio da će na raspolaganju biti vakcine Sinofarm i AstraZeneka jer su najlakše za manipulaciju i omogućavaju odlazak ekipa na teren.

I Jerkan i Jovanović pozvali su građane da se u što većem broju vakcinišu. U onim mestima gde je vakcinacija išla bolje i gde su lokalne samouprave bile aktivnije, vide si bolji rezultati u borbi protiv korone, rekao je direktor Kancelarije za eUpravu.

“Sada ubacujemo u petu brzinu i imamo ambiciju da do kraja meseca izvršimo još 500.000 vakcinacija”, naveo je Jovanović. Kaže i da građani i dalje u najvećem broju žele bilo koju vakcinu koja je odobrena. Smatra da vakcine ne treba deliti po proizvođačima, već da građani trteba što pre da se vakcinišu.

A za one koji žele da se prijave za vakcinaciju postoji mogućnost da to urade i putem vibera. Korisnicima ove mreže je upućena poruka sa sadržajem da su od sada prijave za vakcinaciju moguće korišćenjem Vibera.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rabbitt
Za 1 minut

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 5 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 9 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 14 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 17 minuta

Sinnerman

Nina Simone

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend