Zdravlje

Ujedinjeni protiv kovida kritikuju vakcinaciju stranaca u Srbiji

Foto: Dom zdravlja Niš
Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" reagovali su na odluku vlasti da dopuste stranim državljanima da se vakcinišu u Srbiji. Upozoravaju da zbog velikih gužvi koje su se stvorile ispred vakcinalnih puktova i nepoštovanja propisanih mera zaštite može doći do masovnijeg širenja koronavirusa i pogoršanja, ionako teške epidemiološke situacije.

„Vlast praktično poziva, ili u najmanju ruku dopušta i ohrabruje strane državljane da u kolonama ulaze u zemlju i masovno opsedaju punktove za vakcinaciju, gde preko reda dobijaju vakcine koje su obezbeđene za građane naše zemlje“, piše u saopštenju Ujedinjeni protiv kovida.

Iz Udruženja upozoravaju da će velike gužve samo doprineti širenju koronavirusa, jer su se stvorile velike gužve ispred vakcinalnih punktova u Beogradu i Nišu, a došli su i oni koji nisu imali zakazan termin. „Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva“,  navodi se u saopštenju.

Iz udruženja pitaju da li postoji bilo kakva kontrola na granici. Te, da li oni koji ulaze u zemlju imaju dokaz da nisu zaraženi? Ističu da ih zabrinjava što se strani državljani bez dokaza o tome da li su potpuno zdravi kreću po Srbiji. Postavljaju pitanje zbog čega njima nisu donirane vakcine, ako je već odlučeno da im se izađe u susret i pomogne u borbi sa virusom. Ističu da je takvo ponašanje vlasti potpuno neodgovorno posebno kada se uzmu u obzir ogromne gužve i nepoštovanje distance u redovima dok čekaju za vakcinu.

Podsetimo tokom vikenda u Beogradu i Nišu je vršena imunizacija  stranih državljana.  Prema rečima Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja u Nišu, dogovoreno je da se za vikend u Nišu vrši imunizacija privrednika iz Makedonije. Međutim, za vakcini su došli i oni koji nisu imali zakazan termin. Zdravstveni radnici nisu vratili nikog, a gužva je bila ogromna. Red se prostirao od bazena do hale „Čair“.

Akciju je sproveo  Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u saradnji sa Vladom Srbije i Privrednom komorom Srbije. Obezbeđeno je 10.000 doza vakcine. Prijavilo se 3.500 privrednika iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, 1.500 iz Makedonije, 500 iz Albanije, i još 750 privrednika iz Crne Gore i sa Kosova.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 51 minut

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 48 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 44 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 40 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend