Zdravlje

UKC Niš bi trebalo da bude na spisku najviših ustanova

Masterplan kroz koji će biti predstavljena mreža ustanova zdravstvene zaštite u Republici Srbiji za narednih 15 godina će uskoro biti izrađen. Direktor klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić ističe da UKC Niš nije predviđen na spisku ustanova najviše kategorije, pa je tim povodom poslao svoj predlog.

Sa ciljem da zdravstveni sistem bude na boljem nivou, a građani budu lečeni jednako, dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, poslao je predlog Ministarstvu zdravlja Republike Srbije da UKC Niš bude na spisku ustanova najviše kategorije u Srbiji.

Građani Niša, prema ovom Masterplanu neće biti isto tretirani kao građani Vojvodine i Beograda.

,,Da li je moguće da se ovim Masterplanom nije predvidelo otvaranje Instituta u Nišu do 2035.g. što je nasušna potreba kliničkog zdravstva Niša? Da li je neko iz Niša makar konsultovan u vezi sa ovim Masterplanom?“

On dodaje da  se ovim Masterplanom planira stvaranje Univerzitetskih Kliničkih centara treće i četvrte kategorije. Ta 4. kategorija predstavlja Centralnu republičku bolnicu koja će biti ustanova najviše kategorije u Srbiji i biće usmerena na visoku medicinu i pružanje najkompleksnijih zdravstvenih usluga sa najboljim stručnjacima i opremom.

,,U ovoj kategoriji naći će se Univerzitetski KC Srbije, VMA, obe ustanove u Beogradu, i Univerzitetski KC Vojvodine u Novom Sadu. Univerzitetski KC Niš je predviđen kao ustanova 3. kategorije u kojoj će se raditi složene ali ne i vrhunske zdravstvene usluge! Zašto?”

On je poslao svoj predlog koji prenosimo u celosti.

,,Kako bi se obezbedio normalan razvoj zdravstva jugoistočne Srbije i obezbedilo pružanje pravovremene i potpune zdravstvene usluge svim građanima Republike Srbije bez obzira na regiju u kojoj žive, predlažem da se predvidi formiranje 6 instituta na teritoriji grada Niša koji bi svojim radom pokrivali teritoriju jugoistočne Srbije i oko 2 miliona stanovnika.“

Ti Instituti bili bi:

1) Institut za onkologiju

2) Institut za kardiovaskularne bolesti (u njegovom okviru bio bi i Centar za transplantaciju organa)

3) Institut za majku i dete

4) Institut za plućne bolesti

5) Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje

6) Institut za nefrologiju i hemodijalizu.

Na ovaj način bi se, prema rečima Milića, omogućio ravnomeran pristup u lečenju svih građana Srbije bez obzira da li žive u Beogradu, Vojvodini ili Jugoistočnoj Srbiji.

,,Ovo je jedini način da svim hitnim i urgentnim pacijentima na teritoriji Srbije bude dostupna usluga u okviru 60 minuta (“golden hour”)“, tvrdi Milić.

On dodaje da svi bolesnici u Srbiji bez obzira na regiju gde žive imaju istu mogućnost i pravo na lečenje koje garantuje i Ustav Republike Srbije.

Na ovaj način bi se otvorila nova radna mesta, pa bi se ublažio i problem nezaposlenosti medicinskih radnika.

,,Zbog složenosti zdravstvene usluge koja podrazumeva ova reorganizacija biće neophodno zaposlenje još nekoliko stotina lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja čime bi se rešio i problem nezaposlenih u zdravstvu na Jugu Srbije. Na taj način zadržaćemo i mlade stručnjake da ostanu u Srbiji i leče svoj narod i pomažu Otadžbini koja ih je školovala“, rekao je.

Takođe smatra da bi  Vojna bolnica u Nišu trebalo da preraste u bolnicu opšteg tipa za građanstvo, a treba razmotriti njeno prestrukturiranje u Ustanovu 3. kategorije.

,,Pandemija Covid infekcijom je pokazala da su i zgrade i oprema važan deo zdravstvenog sistema ali da su ljudi ipak najvažniji! Ovom reorganizacijom bila bi sprečena i sva moguća iznenađenja koja se mogu desiti u budućnosti kao sto su nove pandemije ili masovne nesreće izazvane ratom ili nekom prirodnom katastrofom“, zaključio je Milić.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Berk & the Virtual Band
Za 3 minuta

Rhythm Is a Dancer

Berk & the Virtual Band
Adventures of Stevie V
Za 6 minuta

Dirty Cash (Money Talks)

Adventures of Stevie V
King
Za 10 minuta

Child of a Preacher Man

King
Al Green
Za 13 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Leb I Sol
Za 16 minuta

Cuvam Noc Od Budnih

Leb I Sol

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend