Putovanja Zdravlje

Ulaz u Grčku i sa primljenom ruskom ili kineskom vakcinom

Ulaz u Grčku biće moguć sa svim primljenim vakcinama, uključujući i rusku i kinesku, saopštio je ministar turizma ove zemlje Haris Teoharis. Ministar Grčke, koji je u poseti Beogradu, rekao je još da će turistička sezona početi 14. maja, odnosno tada će se otvoriti granice. Putovanje u Grčku biće moguće i sa PCR ili antigenskim testovima.

Ministar turizma Grčke danas se sastao sa srpskom ministarkom Tatjanom Matić. Oni su tom prilikom potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije. Kako su saopštili, cilj je bio da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati.

Prema rečima Matićeve, to će se uskoro i dogoditi. Naime, turisti iz Srbije uskoro će moći da uđu u Grčku. Oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test ili antigenski test, naveli su.

Cilj dogovora koji je najavljen je da se dođe do jedinstvenog uverenja. Uz pomoć tog uverenja moći će da se potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus. Ministar turizma Grčke istakao je da se Srbija i Grčka zajedno bore da se turistička industrija što pre povrati i ovaj potpis, prema njegovim rečima, potpis je prijateljstva.

Postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u Grčki pilot projekat. To podrazumeva da će naši turisti možda biti pušteni u Grčku u aprilu. Ipak, to zavisi od zdravstvene situacije, dodao je Teoharis.

Za putnike iz Srbije biće otvoren jedan granični prelaz sa Bugarskom i dva sa Severnom Makedonijom, najavljeno je danas. U Grčkoj će turistički radnici biti vakcinisani nakon prioritetnih grupa, u maju, pre otvaranja granica. Za decu stariju od 10 godina biće obavezan PCR test, dok za mlađe nije potreban.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

U Skriocu
Za 0 minuta

Ne Brini

U Skriocu
Piloti
Za 4 minuta

Tajna Je U Tebi Skrivena

Piloti
Virgins
Za 8 minuta

Rich Girls

Virgins
Soft Cell
Za 11 minut

Darker Times

Soft Cell
Red Hot Chili Peppers
Za 14 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend