Zdravlje

Uskoro moguće uvođenje strožih mera u Nišu

Lepo vreme koje je građane izvelo na ulice, praznici, okupljanja po kafićima i zimovanja uticala su na porast broja zaraženih, zaključak je gradonačelnice Dragane Sotirovski i direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana.

Niš i dalje vodi po broju vakcinisanih građana. Međutim,  broj novozaraženih  se ponovo povećao. Razlog tome gradonačelnica Dragana Sotirovski i Milorad Jerkan vide u tome što je došlo do opuštanja nakon vakcinacije.

,,Kako raste broj vakicnisanih, tako se nekako i više opuštamo, što nije dobro. Ovoga puta apelujem na sve naše sugrađane da bez obzira da li su primili prvu ili drugu dozu vakcine, ipak treba da povedu računa kako da zaštite sebe i one najbliže sa kojima su svakodnedno u kotaktu”, istakla je Sotirovski.

Danas će nakon zasedanja Gradskog kriznog štaba da razmotre da li će u Nišu biti uvedene nove mere. Hoće li u Nišu biti  rigoroznije od onih koje donese Republički krizni štab na sutrašnjoj sednici, zavisi od gradskih epidemiologa i procene situacije iz njihovog ugla.

Gradonačelnica kaže da  je povećanje došlo nakon praznika, kao i zbog sunčanog vremena koje je izvelo građane na ulice i u kafiće. Ona je takođe rekla da je bilo i organizovanja “kovid žurki” u iznajmljenim stanovima.

Bez obzira na zabranu, kaže da pojedini ugostiteljski objekti imaju uživo muziku i veselja u prepodnevnim satima.

,,Činjenica je da smo se previše opustili i prerano opustili. Nažalost, izgleda da će morati neke nove mere narednih nedelja da vraćaju tu situaciju u prvobitno stanje. Struka je tu da proceni šta nam je činiti “, rekla je Sotirovski.

Ističe da će na konto mišljenja eoidemiologa biti odlučeno  da li će se neke sportske aktivnosti i dalje odvijati bez prisustva publike. Isto to važi i za skraćivanje radnog vremena, kao i pojačanih kazni.

Ona je dodala da je pojačan  rad komunalne milicije i sanitarne inspekcije, a vanredna situacija proglašena u Nišu daje mogućnost uvođenja rigoroznijih mera od sada važećih.

,, Upravljaćemo se za sada prema odlukama republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19”, napomenula je Dragana Sotirovski.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali