Zdravlje

Uvedene kovid propusnice, kažnjavanje od ponedeljka

Foto: Pixabay
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o kovid propusnicama, koje počinju da se primenjuju od subote u 22h. Kažnjavanje za nepoštovanje ove mere počinje od ponedeljka.

„Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolestiCovid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojinim koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida“, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sednici je bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata i sprečavanju eventualnih zloupotreba.

Kako se navodi u saopštenju kažnjavanje če početi od ponenedeljka 25. oktobra, kako bi inspekcije u subotu i nedelju proverile kako sistem funkcioniše u praksi.

„Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata“, navode iz Vlade.

Naglašavaju da je cilj uvođenja kovid propusnica  isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Iz Vlade apeluju na građane da se vakcinišu i time zaštite sebe i druge. Kako piše u saopštenju kovid propusnice će kao i druge mere biti ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.

Podsetimo u Srbiji se u tom dokumentu danima raspravlja, a njihovo uvođenje najavljuje se već skoro mesec dana i procenjuju potencijalni epidemiološki efekti.

Zbog uvođenja kovid propusnica nekoliko desetina Nišlija sinoć se okupila na Trgu kralja Milana kako bi izrazili svoje neslaganje sa novom odlukom Kriznog štaba, a ponovna okupljanja najavljena su i za danas. Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 4 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
On Air!

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Za 2 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
Za 5 minuta

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend