Zdravlje

Uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte posle 22 sata

Foto: Pixabay
Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka o uvođenju kovid propusica koje će se primenjivati u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Ova mere važiće od subote 23. oktobra u 22 h, kazala je premijerka Ana Brnabić i precizirala da će kovid propusnice biti potrebne isključivo posle 22 sata.

Brnabić je nakon sednice Kriznog štaba kazala da će Vlada Srbije sutra na sednici usvojiti uredbu kojom će biti moguće da pravo lice, preduzetnik ili organizator događaja imaju pravo na ulazu u ugostiteljske objekte da uz kovid propusnice traže i dokument sa fotografijom – ličnu kartu ili pasoš.

Ona je naglasila da će sve inspekcije kontrolisati primenu ovih mera – kao što kontrolišu nošenje maske, kontrolisaće i kovid propusnice.

Premijerka je i objasnila šta sve spada u kovid propusnice i da to nisu samo vakcine.

Kovid propusnica podrazumeva dokaz o primanju druge odnosno treće doze vakcine, s tim što od primanja druge doze ne sme da prođe duže od sedam meseci. Negativan PCR test ne stariji od 72 sata kao i negativan antigenski test.

Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci.

Premijerka je precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.

Ona je kazala i da ništa od ovog nije novo i da kada imate urađen test – vi već imate digitalni sertifikat i možete da ga pokažete ili u papirnom obliku ili putem mobilnog telefona. Na ulazu će kovid redari skenirati QR kod i on će pokazati zeleno kada je validan i crveno ako nije validan.

Kovid propusnice uvedene su u brojnim zemljama Evrope, a u Srbiji se u tom dokumentu danima raspravlja, a njihovo uvođenje najavljuje se već skoro mesec dana i procenjuju potencijalni epidemiološki efekti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je da  “neki vid pozitivne diskriminacije ne bi bio kršenje ljudskih prava“. “Kada to kažem, mislim na to da vlasnicima kovid propusnica bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte“, istakao je poverenik.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 37 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 26 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend