Zdravlje

Veliki odziv mladih za vakcinaciju u gradskoj opštini Crveni Krst

U prostorijama Gradske opštine Crveni Krst u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz ove opštine organizovana je vakcinacija mladih od 16 do 35 godina. Vakcinalni punkt je otvoren do 17h, dostupne su sve četiri vakcine, a na mladima je samo da odaberu koju žele da prime.

“Mi smo najpre vakcinaciju usmerili na naše nastarije sugrađane, zatim na one do 60 godina, dok smo onu najvažniju populaciju koja je i bila najveći prenosioc virusa, a kojoj nije pretila životna opasnost, ostavili za kraj. Međutim mladi su se opirali vakcinaciji jer su se bojali steriliteta, a to nije zasnovano na naučnim dokazima, ističe Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Dodaje da su mladi u poslednje vreme shvatili značaj imunizacije i da ga raduje što se današnjoj akciji odazvali u velikom broju.

Iz Kancelarije za mlade Go Crveni Krst ističu da mladi imaju brojne nedoumice kada je vakcinacija u pitanju i da je važno da im približi sam proces imunizacije.

Jedan mladić nam je kazao da je dugo razmišljao da li da primi vakcinu. “Dugo sam razmišljao da li da primim vakcinu, presudilo je zdravlje jer patim od astme, zbog toga sam odlučio da se zaštitim”, ističe 22-godišnjak i dodaje da se temeljno obavestio o svojstvima vakcina  i na posletku se odlučio za Sputnjik V.

“Primio sam kinesku vakcinu. Nisam imao dilemu oko toga da li ću da se imunizujem ili neću, jedino sam razmišljao koju vakcinu da primim”, kazao je 28-godišnji mladić.

Vakcinacija u Nišu odlično teče.  Prvu dozu vakcine primilo je oko 117.000 građana što je 54,2 odsto  a drugu preko 80.000.  ili 40,90 odsto građana. Jerkan očekuje da danas bude data 200.000 doza vakcine. Prema njegovim rečima zahvaljujući vakcinaciji drastično opada broj zaraženih na dnevnom nivou, što je ohrabrujuća slika.

Pored mlade populacije zbog koje je ova akcija prvenstveno i organizovana, svi sugrađani koji do sada nisu primili vakcinu, a žele, mogu to da učine. Vakcinalni punkt je otvoren do 17h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sheryl Crow
Za 2 minuta

A Change

Sheryl Crow
Paul Weller
Za 5 minuta

Wild Wood

Paul Weller
Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 9 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Men I Trust
Za 12 minuta

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 16 minuta

Hunger

Florence And The Machine

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend