Zdravlje

Vojna bolnica gotovo popunjena

Svega pet dana nakon prelaska u kovid sistem kapaciteti Vojne bolnice skoro su popunjeni. Na bolničkom lečenju od koronavirusa u ovoj ustanovi nalazi se 66 pacijenata, a kapaciteti su 86 mesta. Od 46 kiseoničnih ležajeva, gotovo su sva popunjena. A ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je danas tu ustanovu i pozvao građane da budu disciplinovani i odgovorni jer ćemo samo tako pobediti koronavirus, piše u saopštenju ovog ministarstva.

Stefanović je izrazio zabrinutost zbog toga što su kapaciteti Vojne bolnice tako brzo popunjeni. On je prilikom posete ovoj ustanovi kazao da želi da se zahvali lekarima koji ne posustaju uprkos ovako teškoj situaciji.

“Hoću još jednom da uputim apel građanima Srbije da iskoriste priliku da se vakcinišu i da time zaštite ne samo sebe, već i svoje članove porodice i svoje prijatelje bliske njima. Uz disciplinu, odgovornost i ozbiljnost uveren sam da možemo da pobedimo ovu opaku bolest”, izajavio je Stefanović tom prilikom.

Inače, Vojna bolnica u Nišu ušla je u kovid sistem zbog preopterećenosti bolnica na jugu. U kovid sistemu nalazi se od početka ove nedelje. Ipak, za vrlo kratko vreme su popunjena skoro sva kiseonička mesta od njih 46. Od 86 ležajeva namenjih kovid bolesnicima, već je popunjeno njih 66.

Podsetimo, Vojna bolnica u Nišu bila je u kovid sistemu od početka decembra do početka februara i u tom periodu kroz nju je prošlo oko 150 pacijenata. Decembra meseca u Vojnoj bolnici je kovid pacijentima bilo namenjeno oko 50 mesta.

Apel da Vojna bolnica sada pređe u kovid sistem uputio je Gradski Krizni štab zbog veoma teške epidemiološke situacije. Kako je ranije izjavio direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić, u kovid bolnicama ima još mesta, ali je situacija veoma teška.

Treći i četvrti sprat UKC su u kovid sistemu. Zbog povećanog broja obolelih od sredine marta u kovid režim vraćen je i Institut “Radon” u Niškoj banji. Još jedna kovid bolnica otvorena je u Soko Banji i ima 150 kiseoničnih mesta. Specijalna bolnica “Ozren” u Sokobanji bila je u funkciji kao kovid bolnica i tokom leta prethodne godine.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Portugal. the Man
Za 3 minuta

Live in the Moment

Portugal. the Man
Selah Sue
Za 7 minuta

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 11 minut

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Amber Van Day, Ilira
Za 14 minuta

See You in Tears

Amber Van Day, Ilira
Jehro
Za 17 minuta

Continuando

Jehro

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend