Zdravlje

Volonterima iz kovid zona podeljene zahvalnice

Kako bi se zahvalili volonterima iz volonterskog Udruženja "Aktilum" koji su dobrovoljno bili "na prvim linijama fronta", iz Univerzitetskog kliničkog centra uručene su im zahvalnice za nesebičan rad i zalaganje. Neki od volontera su kasnije dobili i poslove u ovoj ustanovi, a neki se nadaju da će jednog dana nakon završenih studija i staža takođe biti primljeni pod krov UKC-a.

„Ne možemo se nikada mi njima odužiti za nesebičnost i veliko srce koje su dali, ali možemo da im se zahvalimo. Ovaj današnji skup je i način na koji će Klinički centar pokazati da je prepoznao volonterizam kao divnu aktivnost mladih ljudi“, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra dr Zoran Perišić.

Perišić dodaje da im je zahvalan jer su bili tu kada je grad zahvatila epidemija, pa ih nije pokolebalo ni to što su po ceo dan bili u skafanderima.

„Uradili su sve što je trebalo da bi pomogli našim sugrađanima i ljudima iz južne Srbije koji su dolazili. Hvala im zbog toga. Otvoren je poziv da volonterizam bude nešto što ovaj grad i ustanova prepoznaju. Nadam se da će u perspektivi biti manje bolesti i manje potrebe za volonterizmom“, kaže dr Perišić.

Dok je epidemija bila u jeku , prema njegovim rečima je biilo dovoljno onih koji su lečili obolele, a ima i sada dovoljno lekara.

„Nadam se da ćemo u budućnosti primati mlade zbog kvaliteta koji su pokazali tokom studiranja, a kasnije tokom probnog rada“.

Dimitrije Stojanović, jedan od volontera kazao je da mu zahvalnica znači mnogo jer je to potvrda uzajamne saradnje volontera i Kliničkog centra na istom cilju.

„Naše udruženje je od 2013. godine kao udruženje Dečije klinike tada plasiralo mnoge slične projekte, tako da je naša obaveza bila da kada je bilo proglašenje 15. marta uzmemo učešće u suzbijanju zarazne bolesti Kovid -19. Sa GO Medijana i Lokalnim štabom za vanredne situacije smo realizovalil mnogobrojne aktivnosti i nakon proglašenja kraja vanrednog stanja uzeli smo  učešće u realizaciji ovog projekta na Dečijoj internoj klinici“, rekao je Stojanović.

Oko 100 volontera bilo uključeno u projekat, a od kojih je 40 volontera bilo na Klinici za infektivne bolesti.

Nadaju se da će uskoro implementirati Projekat za restandardizaciju zdravstvenog sektora Niša, što znači formiranje Radne grupe ljudi koji će analizirati kakva je trenutna situacija zdravstvenog sistema i dati predlog za restandardizaciju istog.

Dr Uroš Ristić se uključio u projekat jer nije imao dovoljno edukacije na fakultetu, kako se sve prebacilo na onlajn nastavu.

„Prvi ulazak ću pamtiti jer smo se prvi put tada susretali sa takvom infekcijom, kasnije je to postala obična rutina i svaki dan sa skafanderom je običan dan svakog čoveka. Iskusniji lekari su nas sprovodili kroz čitav postupak oblačenja, opreme i svih protokola ponašanja prema pacijentima. Ceo postupak je bilo veliko iskustvo. Kasnije smo se u odnosu na aktivnosti prebacivali u objekte“, rekao je Ristić.

I njegova koleginica i član udruženja, Jelena Matić, je takođe najviše želela da bude deo volontera zbog prakse i pomoći lekarima.

„Prvi ulazak i prvo oblačenje i svlačenje skafandera je nešto što ćemo zauvek pamtiti“, poručila je Jelena.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 7 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 4 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
On Air!

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Za 2 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend