Društvo Zdravlje

Za izuzetan doprinos dodeljene nagrade najboljima u oblasti medicine

Foto: D.J.
Za izuzetan doprinos u oblasti medicine, Gradska podružnica Srpskog lekarskog društva Niš dodelila je nagrade za one koji su napravili napredak u istraživanju, pružili izuzetnu negu i radili na tome da medicinske usluge budu dostupnije svima.

Tradicionalno, komisija je jednoglasno odlučila da nagrade idu pojedincima i timovima u kategorijama najboljih objavljenih publikacija, praktikuma, udžbenika i izuzetnog doprinosa na polju nauke. Za najbolji rad u toku 2021. godine tri tima dobila su nagrade, zatim jedan za praktikum i tri za udžbenike. Pojedinačne nagrade za izuzetan doprinos razvoju medicinske nauke dobili su prof. dr Saša Milenković ortoped na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a i prof. dr Vesna Nikolov rukovodilac Klinike za neurohirurgiju.

Zahvaljujući angažovanju i uvođenju dve nove metode lečenja, prof. dr Vesna Nikolov je unapredila kvalitet nege pacijenata, ali napravila i iskorak za nauku. Prvi put je u Srbiji na Klinici za neurologiju ugrađen aparat za stimulaciju kičmene moždine i aparat za kontrolisanje epileptičnih napada. Nikolov ističe da ova nagrada predstavlja krunu njenog rada i ulaganja.

Veoma mi je drago i izuzetna mi je čast da su mi kolege ukazale poverenje i dodelile ovu nagradu za naučna istrađivanja, rad i za sve ono što se primenjuje u praksi. Prvenstveno je primena određenih metoda i procedura, koje smo mi nakon određenog broja godina uspeli da sprovedemo u praksu. Naučni rad je težak, treba upornosti, vremena i mnogo odricanja da bi se sve ovo postiglo”, kazala je ona.

Za razvoj medicinske nauke i struke, ortoped prof. dr Saša Milenković dobio je nagradu za deset objavljenih naučno-istraživačkih radova koji su se našli u istaknutim međunarodnim časopisima. „Svaka nagrada koja dođe od kolega i Srpskog lekarskog društva znači. Deset radova zaista nije malo”, rekao je Milenković.

U kategoriji naučno-stručnih publikacija nagrade su dobili i timovi koje je predvodio Nikola Stojanović, tim koji je vodio Dejan Simonović i tim na čelu sa Dijanom Stojanović. Za praktikum nagrađen je rad „Farmakologija” autora doc. dr Milana Stoiljkovića, za udžbenike „Bromatologija” autora prof. dr Dušice B. Stojanović i doc. dr Bojane M. Miladinović, „Otorinolaringologija i hirurgija glave i vrata” autora prof. dr Milana Stankovića i „Dečija i adolescentna psihijatrija u kliničkoj praksi” autora doc. dr Miodraga Stankovića.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Adams
Za 0 minuta

It's Only Love

Bryan Adams
Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Za 4 minuta

Najlepsa

Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan
Bulevar
Za 6 minuta

Nestasni Decaci

Bulevar
Xenia
Za 9 minuta

Moja Prijateljica

Xenia
Alphaville
Za 13 minuta

Forever Young

Alphaville

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend