Zdravlje

Za jak imunološki bedem potrebno je 90 do 95 odsto vakcinisanih građana

Foto: M.J.
U Univerzitetskom kliničkom centru sve je manje pacijenata, a onih sa teškom kliničkom slikom više i nema, kazao je zamenik direktora UKC-a prof dr Radmilo Janković za RTS. Prema njegovim rečima, potebno je da bude 90 do 95 odsto vakcinisane populacije, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto vakcinisane populacije.

Doktor Radmilo Janković kazao je da od marta do sada nije bilo manje pacijenata u UKC-u. Ipak, veruje da će se virus vratiti pa ne smemo biti potpuno opušteni, a pogotovo ne dolaze u obzir masovna okupljanja.

„Juče smo u KC u Nišu imali samo jedan prijem, imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, nemamo teških pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem intenzivne nege u Kruševcu“, rekao je Janković

Kako se vraćaju porodice sa odmora koje su zaražene, pratiće se njihova situacija.

„Čini mi se da je sada mnogo bolje nego što je bilo ranije, ali videćemo kakve će biti projekcije“.

Kako kaže, veliki deo novog dela kliničkog centra je u kovid režimu, a u planu je da samo Infektivna klinika ostane u kovid režimu kao prijemna bolnica.

„Pacijente ćemo ako dođe do nekog pogoršanja slati u našu Kovid bolnicu u Kruševcu i oni su sa dobrim brojevima jutros 71 pacijent sa 11 na intenzivnoj nezi“, rekao je Janković.

Za njih je ova relaksacija bila iznenađenje.

„Zaista kako se virus ponašao i kako je tekla ova pandemija, ovo je i za nas poprilično iznenađenje. Ali s obzirom šta smo sve doživeli, a doživeli smo da smo imali 12.000 hospitalizovanih pacijenata, mislim da nijedna kocid bolnica u Srbiji nije bila pod takvim pritiskom, a u jedinici intenzivne nege 2.400 ljudi je bilo“, naveo je doktor.

Veruje da će se virusi vratiti, pa nije dopustivo da dođe do popuštanja mera ni masovnih okupljanja.

„Mislim da moramo biti potpuno otvoreni prema građanima – jedno su naše želje i da nekako motivišemo ljude da se vakcinišu. Epidemiolozi sasvim dobro znaju – to je dogma medicine – kolektivni imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, odnosno imunizovanih ljudi“, poručio je Janković.

Da bi se postigao jak imunološki bedem potrebno je da bude 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada, navodi, možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva. Još uvek se, rekao je, ne zna koliko traje imunitet nakon vakcine, pa će možda biti potrebna još jedna vakcina.

Kampanja se, prema njegovim rečima, treba usmeriti ka mlađima jer su potencijalni prenosioci što se videlo po starijim članovima porodice koji su završavali u kovid ambulantama.

„Možda će nekim ljudima koji nisu razvili imunitet nakon nekih vakcina, recimo ‘Sinofarm‘, biti savet da uzmu neku drugu vakcinu“, zaključio je Janković.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nothing But Thieves
Za 1 minut

Overcome

Nothing But Thieves
Balthazar
Za 4 minuta

Losers (Purple Disco Machine Remix)

Balthazar
Rudimental feat Ella Eyre
Za 10 minuta

Waiting All Night

Rudimental feat Ella Eyre
Boyzone
Za 13 minuta

Higher And Higher

Boyzone
Christina Aguilera, Lil'kim, Mya, Pink
Za 16 minuta

Lady Marmalade

Christina Aguilera, Lil'kim, Mya, Pink

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend