Zdravlje

Za tri dana na niškim fakultetima dato 150 vakcina, najveće interesovanje na Medicinskom i Mašinskom

Od početka akcije vakcinacije studenata koju zajednički sprovode Univerzitet i Dom zdravlja imunizovano je 150 studenta, kazao je prof dr. Milorad Jerakan, direktor Doma zdravlja. Najveći odziv je među studenatima Medicinskog i Mašinskog fakulteta.

“Studenti su zainteresovani za vakcinaciju, dolaze na vakcinalni punt, razgovaraju sa lekarima i iznose strahove i nedoumice. Na vakcinaciju se odlučili u proseku 40 do 50 studenata dnevno”, kaže Jerkan i dodaje da je plan da u oktobru vakcinišu bar 1000 studenata.

Prema njegovim rečima među vakcinisanim studentima prednjače oni koji pohađaju Medicinski i Mašinski fakultet.

Jerakan upozorava da je epidemiološka situcija ozbiljna i da je među obolelima najveći broj mladih koji nisu vakcinisani.

“Klinička slika obolenih je dosta specifična, a među njima je najviše mladih koji nisu imunizovani, a neretko se nažalost događa da se završi smrtnim ishodom”, upozorava lekar.

On je kazao broj zaraženih na dnevnom nivou kreće  između 270 i 330, dok je 50 odsto onih koji se prvi put jave u kovid ambulantu pozitivno na virus. Ukoliko se proces vakcinacije nastavi možemo očekivati mirniju situaciju u decembru.

U Nišu je do sada prvu dozu vakcine primilo 66 odsto, drugu 62 i treću skoro 15 odsto. Jerkan objašnjava da na dnevnom nivou daju 100-150 prvih doza, 150 drugih, dok za treću dozu vlada veliko interesovanje te se na dnevnom nivou da od 700-1000 vakcina.

Podsetimo ekipe Doma zdravlja dežuraju svakog dana od 10 do 14 sati i tako će biti do kraja meseca.

Vakcinalni punktovi raspoređeni su na Pravnom i Ekonomskom fakultetu, Fakultetu sporta i Fakultetu zaštite na radu, Elektronskom, Mašinskom, Medicinskom i Filozofskom fakultetu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Morten Harket
Za 1 minut

Do You Remember Me

Morten Harket
Diys
Za 4 minuta

At Night

Diys
Riovolt
Za 8 minuta

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 12 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 14 minuta

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend