Zdravlje

Za vikend vakcinacija građana koji spadaju u rizičnu grupu

Foto: City Smart radio
Ovog vikenda građani koji spadaju u rizičnu grupu, bilo da su hronični bolesnici ili su vraćeni sa pultova jer su nekada imali alergijske reakcije na penicilin ili slične derivate, moći će da se vakcinišu uz posebnu pažnju. Kako epidemiološka slika i dalje nije obećavajuća, predstavnici UKC-a uputili su apel Nišlijama da se vakcinišu u što većem broju jer, kako kažu, samo ukoliko dostignemo brojku od 70 odsto vakcinisane populacije možemo da se nadamo kolektivnom imunitetu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić i zamenik dr Radmilo Janković pozvali su građane da nastave sa vakcinacijom i najavili da će u toku vikenda moći da se vakcinišu i građani koji spadaju u rizičnu grupu.

“Cilj je da u narednom periodu vakcinišemo sve iz Niša i iz pet pripadajući okruga koji gravitiraju ka Nišu, a to je populacija od 2. 500 miliona ljudi”, rekao je dr Zoran Perišić.

On je naglasio da se svi mogu javljati na broj telefona i tako zakazati pregled. “Zakazivaćemo tako da ne bude neprimereneih gužvi”,kazao je Perišić.

Podsetio je da su preko 13 meseci u kovid režimu, i zato svi moramo dati svoj doprinos da bi se epidemiološka slika poboljšala.

Zamenik Univerziteskog kliničkog centra najavio je da će obezbediti pojačan nadzor vakcinisanih u toku dva dana.

“Imaćemo epidemiološki tim koji će raditi vakcinaciju i biće pripravna ekipa za reanimaciju. Ta dva dana će biti prisustna anesteziološka ekipa koja će biti potpuno opremljena za svaki incident koji neposredno životno ugrožavamo. Ukoliko se bude desilo tako nešto, imaćemo i hematologa koji će biti konsultant oko eventualnog  razvitka nekih blažih anfilaktičkih reakcija”, kazao je zamenik UKC-a doktor Radmilo  Janković. On je takođe najavio da jednokratni nadzor vakcinisanih.

Kako je dosta građana bilo vraćeno sa punktova jer su naveli da su nekada imal inavodne alergije na penicilin, Janković kaže da u vakcinama nema derivata koji mogu da izazovu alergije, ali da će ispratiti reakcije.

Trenutno su kapaciteti u Nišu  skoro puni, pa se pacijenti iz drugih zdravstvenih centara šalju ka Kruševcu.

“Mi smo pod konstantnim pritiskom koji je eskalirao poslednjih mesec dana, nažalost zbog izuzetnog pogoršanja, pre svega zbog epidemiološke situacije. Mi smo na to upozoravali. Naše projekcije su da se više od 10. 000 Nišlija zarazilo u poslednjih mesec dana. Mi nažalost imamo više od 90 odsto procenata zaraženih u strukturi pacijenata koji leže u jedinicama intenzivne nege i ukc-u, a jedan deo je u Kruševcu.

Istakao je da je najveći broj preminulih bilo nevakcinisano.

“Mi smo danas na 318 teško obolelih pacijenata, uključujući 60 njih koji se nalaze u jedinicama intenzivne nege i čiji je život ugrožen”, poručio je Janković

Pacijenti iz Niša i okoline mogu zakazaivati vakcinaciju pozivom na kontakt telefon 066/805-15-47.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Wet Wet Wet
Za 0 minuta

Sweet Little Mistery

Wet Wet Wet
Lou Reed
Za 3 minuta

I Believe in Love

Lou Reed
Blues Brothers
Za 6 minuta

Everybody Needs Somebody to Love

Blues Brothers
Trombone Shorty
Za 9 minuta

Do to Me

Trombone Shorty
ZZ Top
Za 13 minuta

La Grange

ZZ Top

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend