Zdravlje

Za vreme praznika dato oko 2.200 vakcina

Za vreme praznika dato je oko 2.200 doza vakcina, a proces vakcinacije se nastavlja i narednih dana. Vakcinacija se odvija u centralnom objektu Doma zdravlja od 8 do 20h, a građanima su dostupne sve četiri vakcine.

“U Nišu je  samo za praznik dato oko 2.2000 doza vakcine. Kada je reč o ukupnom broju datih vakcina on iznosi 90.000 odnosno 43,1 odsto. Drugu dozu vakcine  primilo je oko 70.000 tj. nešto više od 33 odsto. Najveći broj vakcinisanih je među populacijom od 65 do 80 godina i taj broj je negde oko 80 odsto. Dok je najmanji broj vakcinisanih među mladima između 18 i 35 godina, svega 10 odsto,” ističe prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja.

Objašnjava da se mlađa populacija uglavnom odlučuje za Fajzerovu vakcinu, građani srednje dobi za rusku, stariji za kinesku vakcinu, a sportisti za AstraZeneku.

Na početku pandemije virus je napadao starije sugrađane, međutim to se promenilo, istakao je sagovornik. “Virus mutira, te sada napada i mlađe ljude u populaciji između 20 i 40 godina, zbog toga je važno da se vakcinišu. Objašnjava da su mladi u strahu jer se boje da će ukoliko prime vakcinu ostati neplodni.

“To nije tačno niti je utemeljeno na naučnim dokazima. Upravo suprotno, studije sa američkog univerziteta su pokazale da vakcinu mogu primiti i trudnice i dojilje. Trudnicama se preporučuje da vakcinu iz preventivnih razloga prime nakon trećeg meseca trudnoće, kad se formira plod”, objašnjava Jerkan i dodaje da vakcina pomaže u trudnoći jer sprečava bilo kakve negativne pojave.

Kada je reč o dojiljama one od prvog dana mogu da prime vakcine, jer  pojačava imuni sistem kako kod majke tako i kod deteta. On je dodao da se starosna granica za vakcinaciju spustila i da sada i deca od 16 godina mogu da prime Fajzerovu vakcinu.

Jerkan ističe i da se epidemiološka situacija u Nišu popravlja i da broj zaraženih na dnevnom nivou opada, kao i broj prvih pregleda. Ističe da građani koji su preležali kovid ne žele da se vakcinišu jer imaju antitela, a trebalo bi. “Oni koji su preležali kovid bi nakon mesec dana trebalo da prime vakcinu i da se zaštite. Vakcina je ta koja čuva živote i štiti od fatalnog ishoda”.

Napominje da i nakon vakcine može doći do zaražanjavanja, ali da će klinička slika pacijenta biti daleko bolja i da nije zabeležen ni jedan smrtni ishod kod pacijenata koji su primili obe doze vakcine, a zarazili se virusom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lykke Li
Za 0 minuta

Get Some

Lykke Li
Jace Everett
Za 3 minuta

Bad Things

Jace Everett
Wizthemc
Za 6 minuta

World Is Fucked

Wizthemc
Harry Connick Jr.
Za 9 minuta

(I Like it When You) Smile

Harry Connick Jr.
Club Des Belugas feat. Maya Fadeeva
Za 12 minuta

Save a Little Love For Me

Club Des Belugas feat. Maya Fadeeva

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend