Zdravlje

Zelić: među preminulima nema onih koji su primili obe doze vakcine

Od početka vakcinacije u Srbiji je prijavljeno 736 neželjenih reakcija na vakcine. Najviše negativnih reakcija zabeleženo je nakon primanja Sinofarm vakcine čak 263 reakcije, 227 na Fajzer, 137 na Sputnjik V i 109 na AstraZeneka vakcinu, pokazuju podaci Agencije za lekove i medicinska sredstva. Među preminulima od kovida nema ni jednog pacijenta koji je primio obe doze vakcine.

“Do sada je prijavljeno 736 neželjenih reakcija na vakcine. Zabeležene su 263 negativne rekacije na Simofarma vakcinu, 227 na Fajzer, 137 na Sputnjik V i 109 na AstraZeneka vakcinu”, kazao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove za RTS.

Ističe da je ukupnog broja neželjih reakcija do sada zabeleženo svega pet težih, ali ni jedna od njih nije zahtevala hospitalizaciju. Zelić je kazao da su vakcine bezbedne i da bi pre svega trebalo zaštiti rizične kategorije stanovništa, jer je vakcina jedini izlaz iz pandemije. Napominje da su reakcije zanemarljive u odnosu na broj vakcinisanih.

“Izveštaji iz kovid bolnica širom Srbije pokazuju da nije bilo niti jednog smrtnog slučaja  među onima koji su primili obe doze vakcine”, ističe. Dodaje da studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju. “Pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije”, zaljučuje on.

Zelić je takođe kazao da su se na društvenim mrežama pojavile lažne vesti koje se odnose na vakcinaciju. “Nekoliko stranica na društvenoj mreži fejsbuk  delilo je informacije da je povučena Astra Zeneka, da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine,” objašnjava. Dodaje da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije.

Ističe da je važno da se ljudi edukuju i da im se objasni da vakcina ne sadrži nikakve nedozvoljene supstance, da ne izaziva sterilitet, a da im može pomoći sa sačuvaju zdravlje.  Građanima poručuje da imaju poverenje u institucije i da se o vakcinaciji ne informišu putem društvenih mreža.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

St. Paul & The Broken Bones
Za 0 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones
Rabbitt
Za 4 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 7 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 12 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 16 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend