Film

Nedelja nemačkog filma u „Kupini“

Ljubitelji nemačke kinematografije moći će da uživaju u filmovima koji će biti prikazani od četvrtka, 24. oktobra do utorka, 29. oktobra u bioskopu „Kupina“ u okviru „Nedelje nemačkog filma“ u Nišu. Cena karata za sve projekcije biće 150 dinara.

Svakog dana prikazivaće se po 2 filma u obe sale „Kupina“ bioskopa. 

Program filmova:

Četvrtak, 24.oktobar:

17h – DVA ŽIVOTA, 2012, Nemačka/Norveška, 97 min. (sala 1)

Režija: Georg Mas

Scenario: Georg Mas, Kristof Tele

Uloge: Juliane Keler, Liv Ulman, Sven Nordin…

Katrine živi srećnim životom. Ima svoju porodicu koju voli i živi sa mužem svog života. Međutim, Katrine sa sobom nosi veliku tajnu. Nekadašnja špijunka iz NDR-a rođena je u vreme nacizma kao dete nemačkog vojnika i Norvežanke. Pošto su je Nemci okarakterisali kao savršenu „arijku“, nacisti su je doveli u Nemačku. Po završetku rata devojka je odrasla u domu za nezbrinutu decu i tek posle mnogo godina ponovo je uspela da vidi svoju biološku majku. Jedan mladi advokat ima nameru da ovakva „ogrešenja o decu“ iznese pred evropski sud i u Katrini i njenoj majci vidi savršene svedoke. Međutim, niko ne sluti da to nije jedina Katrinina tajna i što advokat više istražuje, sve više tone u tvorevinu od laži, istine i izdaje. Katrini preti opasnost da se slomi pod teretom svoje pogrešne prošlosti i sve izgubi.

19h – BARBARA, 2011/12, 108 min. (sala 2)

Režija: Kristijan Pecold

Scenario: Kristijan Pecold / Harun Faroki 

Uloge: Nina Hos, Ronald Cerfeld, Jasna Frici Bauer…

Tačno devet godina pre pada zida: Lekarka iz Berlina Barbara podnela je zahtev da napusti NDR. Uhapšena je i nakon izlaska iz zatvora 1980. po kazni je premeštena u jednu provincijsku bolnicu. Dok njen ljubavnik sa Zapada priprema bekstvo preko Baltičkog mora, Barbara uz učestali nadzor i kontrolu radi na odeljenju dečije hirurgije. Njen novi šef Andre, po svemu sudeći, sarađuje sa pripadnicima Štazija – ali, koliko je on zaista spreman da ide daleko u ozbiljnom slučaju? Ali, izgleda da odobrava Barbarino angažovanje oko mlade autsajderke Stele. Da li je možda zaljubljen u koleginicu? Na dan bekstva Barbara donosi jednu uslovno iznenađujuću odluku. Ovo ostvarenje Kristijana Pecolda koje je na Berlinalu 2012. nagrađeno nagradom za režiju je tih, miran i bezuslovno precizan film o životu u NDR-u – daleko od ideoloških diskursa.

Petak, 25. oktobar:

17:00h – OH BOY, 80 min. (sala 1)

Režija: Jan Ole Gerster

Scenario: Jan Ole Gerster

Uloge: Tom Šiling, Mark Hozeman, Friderike Kempter…

Niko ima navršenih 20 godina, živi u Berlinu, svoje studije prava je prekinuo posle druge godine i od tada manje-više besciljno luta kroz život. Njegov dobrostojeći otac koji o prekidu studija ne zna ništa, još uvek mu mesečno šalje novčanu podršku – sve do nedavno. Jednog dana Niko je shvatio da na njegovom računu nema više novca: Bankovni automat mu je uzeo kreditnu karticu. Međutim, to je tek početak jednog dana koji se za Nikoa odvija svakako, samo ne dobro. On je imao niz delom skurilnih, delom besmislenih i delom razočaravajućih susreta sa komšijama, prijateljima, nekadašnjom školskom drugaricom i naravno sa svojim ocem. Pritom je Niku sve jasnije da svoj život mora hitno da osmisli na nov način.

19:30h – MILOST, 2012, 132 min. (sala 2)

Režija: Matias Glazner 

Scenario: Kim Fupc Akeson

Uloge: Jirgen Fogel, Henri Štange, Birgit Minihmajr…

Nemačka iseljenička porodica beznadežno pokušava da na obalama Polarnog mora otpočne novi život. Nils, Marija i sin Markus žele da u norveškom mestu Hamerfest izgrade novi početak. Međutim, svo troje imaju poteškoća da se uklope u novo okruženje. U odnosu Nilsa i Marije koji je ionako već zahladneo, izgleda da se oseća pojačana kriza i dok se ona baca na posao, on uleće u aferu. Međutim, jedne noći teška nesreća menja celokupnu situaciju i izgleda da se za malu porodicu stvarina jedinstven način menjaju na bolje. Tajna koju supružnici moraju da dele ih zbija čvršće i primorava da se suoče sa problemima kako bi na kraju našli razrešenje i oprost.

Subota, 26. oktobar:

17h – FRAKTUS, 2012, 95 min, (sala 2)

Režija: Lars Jesen 

Scenario: Ingo Heb, Lars Jesen, Hajnc Štrunk, Roko Šamoni

Uloge: Devid Štrizov, Hajnc Štrunk, Roko Šamoni…

Tri člana električnog pop benda Fraktus, Dirk „Diki“ Šubert (Dirk „Dickie“ Schubert), umetnik zvuka Bernd Vand (Bernd Wand) i Torsten Bage svoje najveće uspehe postigli su 80-ih godina. Međutim, sada treba pripremiti njihov kambek. Pod nadzorom visprenog muzičkog producenta Rodžera Detnera grupa želi da se približi nekadašnjem uspehu. To je teže ostvarljivo nego što se mislilo, jer su se začetnici tehno muzike u međuvremenu rasuli i krenuli sopstvenim putevima. Diki Šubert vodi svoj internet kafe, dok Bernd Vand živi sa roditeljima i radi kao ispomoć u optičarskoj radnji. I pored početnih razlika, Detneru uspeva da organizuje snimanje za novi početak i da ugovori potpisivanje ugovora o izdavanju albuma. Međutim, prve probe nimalo ne oduševljavaju zvukom i breme istorijata benda i njegov tok sustiže nekadašnje veličine, tako da kambek i nije više tako siguran.

19h – HANA ARENT, 2012, 113 min, (sala 2)

Režija: Margarete fon Trota

Scenario: Pamela Kac, Margarete fon Trota

Uloge: Barbara Sukova, Aksel Milberg, Meri Mekarti…

Filmska biografija o radu filozofkinje i novinarke Hane Arent. Godine 1933. Jevrejka napušta svoju domovinu Nemačku i najpre odlazi u Francusku, a zatim 1941. u Ameriku. Tamo radi kao novinarka i avansira u priznatu političku filozofkinju i intelektualku. Godine 1961. po zadatku magazina „Njujorker („The New Yorker“) prati suđenje nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu koje je izazvalo veliku pažnju.

Nedelja, 27. oktobar:

17h – DEAD, 2012, 104 min. (sala 1)

Režija: Sven Halfar

Scenario: Sven Halfar

Uloge: Tilman Štraus, Tomas Šendel, Judit Rozmair…

Patrik živi sam samcijat i posle samoubistva majke odlučuje se da potraži svog potencijalnog „tvorca“. Nema nikakav naročit plan, nikakvu nameru, ali i nikakvu nadu ili očekivanje, osim da konačno razotkrije „fantoma“ koga takođe smatra odgovornim za smrt njegove majke. Kao vođen daljinskim upravljačem, on se približava osobi koja ga posle začeća nikada nije priznala i koja ga je praktično proglasila nepostojećim. Patrikov osećaj sopstvene vrednosti i njegovo merilo vrednosti su u suprotnosti. Pritom za njega više nije važno da li ga ovaj otac prihvata kao sina ili ne, već on zna, ko god bio njegov tvorac, da za njega nikada nije postojao. On će poći u potragu za svojom sudbinom na najturobniji način.

19h –  LORE, 2012, 109 min. (sala 2)

Režija: Kejt Šortlend

Scenario: Robin Mukerdži, prema romanu „Mračna komora“ Rahele Zajfert

Uloge: Saskia Rozendal, Nele Trebs, André Frid…

Nemačka posle rata: sa svojih 15 godina Lore mora da brine o sebi i svoje četiri mlađe sestre i braće jer su im roditelji nacional-socijalisti visokog ranga uhapšeni. Pred njima je težak zadatak da se posle kapitulacije Nemačke probiju kroz ratom razrušenu zemlju i dospeju do severne obale, u siguran bakin dom. Međutim, put kroz savezničke zone je dug i pun opasnosti i hladnoća i glad Lori, braći i sestrama otežavaju napredovanje. Kada su u međuvremenu nabasali na jevrejskog izbeglicu Tomasa i kada je Lore osetila prvu ljubavnu čežnju, njen nekada čvrst stav o svetu oko sebe dobija sve veće pukotine.

Ponedeljak, 28. oktobar:

17h – GOLD, 2013, 101 min. (sala 2)

Režija: Tomas Arslan

Scenario: Tomas Arslan

Uloge: Nina Hos, Marko Mandić, Peter Kurt…

Kanada 1898. Emili Mejer namerava da sa grupom nemačkih doseljenika kroz Jukon otputuje u Doson, do nedavno otkrivenih nalazišta zlata. Put se proteže preko 2.500 kilometara kroz negostoljubivu i nenastanjenu divljinu. Napor tokom puta utiče na raspoloženje putnika i dolazi do eskalacije konflikata. U nedokučivom Karlu Emili nalazi svog saveznika. Njena odluka je jasna: Povratak u prethodni život ne dolazi u obzir.

19h – SLOBODNI PAD, 2013, 100 min. (sala 2)

Režija: Stefan Lakant

Scenario: Stefan Lakant i Karsten Dalem

Uloge: Hano Kofler, Maks Rimelt, Katarina Šitler…

Tridesetšestogodišnji Mark lepo je sebi uredio život. Pripadnik je žandarmerije gde ima dobre izglede za napredovanje u karijeri. Unapred je finansirao polovinu kuće u kojoj živi sa roditeljima i uz to će uskoro postati otac. Ali onda se događa ono nezamislivo – na jednom stručnom osposobljavanju zaljubljuje se u svog kolegu Kaja. Svom snagom pokušava da se bori protiv toga i prikrije svoja osećanja. U njegovom radnom okruženju u policiji muškarcii dalje imaju glavnu reč i on se boji reakcije okoline, prijatelja i porodice. Život mu sve više izmiče iz ruku, oseća razdor između sveta koji je poznavao i zanosa novog iskustva i izglea da ne uspeva da nađe izlaz iz dileme.

Utorak, 29. oktobar:

17h – IZVOR ŽIVOTA, 2013, 174 min. (sala 1)

Režija: Oskar Reler

Scenario: Oskar Reler

Uloge: Jirgen Fogel, Moric Blajbtroj, Lavinia Vilson…

Godina je 1949. Drugi Svetski rat je završen i vojnici se vraćaju svojim kućama. Tako je i sa Erihom Frajtagom koji više ne prepoznaje svoju domovinu jer se mlada Savezna Republika (Nemačka) nimalo ne brine o svojim nekadašnjim ratnim herojima. Sa svojom novoosnovanom fabrikom za proizvodnju ukrasnih patuljaka za vrt, Erih postaje deo novog privrednog čuda. Međutim, idila ne traje dugo jer je njegova supruga imala svađu sa komšinicom, a i sin Klaus ne deli baš interesovanja sa ocem. Nekoliko godina kasnije Klaus postaje pesnik i zaljubljuje se u Gizelu Elers. Posle jedne burne ljubavne noći Gizela ostaje trudna i Klaus konačno ponovo postaje deo funkcionalne porodice. Međutim, ni ovaj mir ne traje dugo: Kao autorka, Gizela slavi veliki uspeh i sve manje se stara o zajedničkom malom sinu Robertu Frajtagu. Nekoliko godina kasnije Robert ponovo sreće devojku iz susedstva Lauru Verner. Vreme je slobodne ljubavi i Robert ima srce samo za Lauru. Međutim, hoće li ta ljubav potrajati?

Cena karata za sve projekcije je 150 dinara.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kerber
Za 3 minuta

Na Raskrscu

Kerber
Emerson, Lake & Palmer
Za 7 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Mike Oldfield
Za 11 minut

Shadow on the Wall

Mike Oldfield
Maneskin
Za 16 minuta

Feel

Maneskin
Vv
Za 19 minuta

Neon Noir

Vv

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend