IT Obrazovanje

Besplatni kursevi programiranja, visoka stopa zaposlenosti

IT Bootcap organizuje besplatne kurseve iz oblasti Testiranje softvera i Razvoja veb stranica. Obuka traje deset nedelja i biće održana onlajn. Prijave su otvorene do 1. marta, a uslov je da kandidat ima zavšenu srednju školu.

,,Ovo je dobra prilika za sve one koji žele da nauče nešto novo, da se prekvalifikuju, ili započnu karijeru u IT sektoru, kazala je Milena Đorđević, kordinatorka IT Bootcamp-a Niš.  Objašnjava da polaznici mogu da odaberu jedan od ponuđenih kurseva u skladu sa svojim afinitetima. U ponudi su Testiranje softvera i Razvoj veb stranica.

Kursevi su prilagođeni tržišnim potrebama i praktičnom radu, uz dodatne pripreme polaznika za predstavljanje kompanijama. Obuka traje deset nedelja i ove godine će biti organizovana onjajn zbog epidemije.

Sagovornica ističe da kandidati koji žele da se prijave moraju da ispunjavaju određene uslove. Uslovi su da je kandidat stariji od 18 godina, da je završio srednju šklolu i da  je na fakultetu imao manje od 20% predmeta vezanih za programiranje. To znači, objašnjava, da se ne mogu prijaviti studenti elektrotehnike, niti oni koji su završili stručne škole iz oblasti programiranja.

Dodaje da je stopa zapošljavanja visoka. ,,Od početka škole 279 polaznika  uspelo je da nađe posao i praksu. To je oko 50%od ukupnog broja onih koji su uspešno  završili školu.”

Đorđević napominje da je  pet generacija polaznika  u Nišu uspešno završila kurs. Te da su nakon toga započeli IT karijeru u nekoj od kompanija.

Škola je osnovana 2018. godine u Beogradu, od strane individualnih donatora iz dijaspore, a izvodi se u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.  Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku da se formalno obrazuje u sferi informacionih tehnologija.  2019. godine osnovana je i u Nišu. Godinu dana kasnije  IT Bootcamp pokrenuo je kurseve u Novom Sadu kao i na Kosovu i Metohiji.

Od nove godine na njihovoj mapi je i Kragujevac, kao novi grad čiji građani mogu da se prijave za besplatne IT kurseve.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali