Društvo IT

Odobreno izručenje 10 programera za Ameriku, u toku žalbeni postupak

Viši sud iz Beograda je ponovo doneo odluku da se programeri iz Niša koji se osumnjičeni za digitalnu prevaru izruče Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je pre mesec dana Apelacioni sud oborio odluku Višeg suda u Beogradu da deset osoba iz Niša, koje su osumnjičene za digitalnu prevaru bude izručeno Americi, iz Višeg suda u Beogradu su saopštili da sada postoje sve zakonske pretpostavke da do izručenja dođe.

“Odluka kojom su utvrđene zakonske pretpostavke da se programeri izruče Americi doneta je 13. aprila, a u toku je žalbeni postupak”, kazali su u Višem sudu i dodali da će uskoro biti vraćen na razmatranje jer su neki branioci podneli žalbu.

Prošlog meseca žalba je odobrena, uz obrazloženje da je došlo do povreda odredbi krivičnog postupka.

Kako su iz Apelacionog suda tada rekli, okrivljeni su imali pravo žalbe, pa je i advokat delovao na osnovu tog prava i podneo žalbu u kojoj se navodi da je došlo do povreda odredbi krivičnog postupka i da su činjenice nepotpuno utvrđene.  Apelacioni sud je ukinuo rešenje Višeg suda i vratio ga na ponovno sagledavanje. Pretpostavlja se da će zbog već pristiglih tužbi predmet ponovo biti razmotren u Apelacionom.

Podsetimo, jula prošle godine je grupa od 11 programera uhapšena, a novembra je trebalo da se izruči Americi zbog sumnje da su od 2011. godine izvršili digitalnu prevaru tešku 70 miliona dolara.

Tužilaštvo je tada navelo da su osumnjičeni za organizovani kriminal, pa su navodno učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu.

Programer koji je sam želeo da mu se sudi u Americi nije bio obuhvaćen žalbom i on je predat.

Zajedničko za sve je što su imali boravišta u Nišu, dok su im državljanstva bila različita, pa je među njima bio i Australijanac i Filipinac.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend