IT

U Nišu otvoren Centar za podršku eUpravi

Foto: FB Deli prostor
Centar za podršku eUpravi u kome građani mogu da nauče kako da samo jednim klikom podnesu zahtev za izvod iz knjige rođenih, uverenje o državljanstvu ili neki drugi dokument, otvoren je u Deli prostoru. Radno vreme centra je od 9 do 17h svakog radnog dana.

Na ideju da otvore Centar došli su nakon što su sproveli istraživanje pod nazivom eUsluge u gradu Nišu, koje  je obuhvatilo 100 ispitanika.

U  istraživanju  su  učestvovali zainteresovani građani i građanke Niša, a cilj istraživanja bilo je prikupljanje informacija o upotrebi i kvalitetu postojećih eUsluga.

Rezultati istraživanja pokazuju da je informisanost građana o mogućnostima koje digitalizacija nudi minimalna, ali da je s druge strane otvorenost i zainteresovanost građana za upotrebu eUsluga na visokom nivou.

“Čak 82,20% ispitanika odgovorilo je da ne zna koliko eUsluga postoji u gradu Nišu, s druge strane, 52,34% ispitanika odgovorilo je da ima naviku da koristi eUsluge umesto da fizički posećuje javne ustanove”, kažu iz Delija.

Veruju da je zbog toga građanima potrebna podrška i edukacija, kako bi promenili stare i usvojili nove navike. Pozivaju one koji imaju izazov pri korišćenju eUsluga i žele da steknu digitalne veštine da ih posete (Davidova 2a pored Galerije Sinagoga).

Građanima su na usluzi zaposleni u Deliju kao i edukatori i volonteri koji će ih naučiti kako da koriste širok spektar usluga koje nudi eUprava.

Istraživanje i otvaranje centra za podršku eUpravi aktivnosti su koje su realizovane u okviru projekta ,”Promocija Digitalne agende i e-Usluga u gradu Nisu” koji je deo ICEDA programa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend