Koncerti

Hor “Branko” iz Niša učestvovao na liturgiji u Skoplju

Foto: Z.S.
Na poziv Makedonske pravoslavne crkve (Ohridska arhiepiskopija), a sa blagoslovom Episkopa niškog g. Arsenija, Niška crkvena pevačka družina "Branko", sa svojim sveštenstvom, uzela je učešće u Bogosluženju koje se povodom praznika Svetog Nauma održalo u istoimenoj crkvi u Skoplju.

Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop makedonsko-ohridski G.G. Stefan, sasluživali su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit bregalnički g. Ilarion, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit povardarski g. Agatangel, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski i temišvarski g. Lukijan.

U Bogosluženju je sazluživalo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, protojereji-stavrofori Milutin Timotijević, Branko Cincarević i Vlajko Grabež, a niški hor je pevao celu Svetu liturgiju.

“Horu je time ukazana čast da učestvuje u novoj izgradnji crkvenog života koja je započela priznanjem autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve od strane Srpske pravoslavne crkve, a nakon prevaziđenog raskola”, navode u saopštenju iz NCPD “Branko”

Kako se navodii u saopštenju na kraju Svete liturgije, rečima dobrodošlice i zahvalnosti obratio se Arhiepiskop makedonsko – ohridski G.G. Stefan i podsetio na reči Blaženopočivšeg Patrijarha srpskog g. Pavla koji je, govoreći o raskolu ove dve crkve, još pre nekoliko decenija, ukazivao da ne postoje nikakve kanonske razlike između njih, već je jedino potrebno naći ljubav za bližnjeg.

Na putu do Skoplja, hor NCPD “Branko” je obišao i druge pravoslavne svetinje, počevši od manstira Prohor Pčinjski.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 38 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 35 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 31 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 27 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend