Koncerti

Počinju “Filpovi dani” u Nišu

Foto: Pixabay
Festival "Filipovi dani" koji čuva sećanje na jednog "plavog dečaka" odraže će se u periodu od 22. do 24. juna na Fakultetu umetnosti i u Katoličkoj crkvi. U okviru festivala prvi put će biti dodeljena i nagrada “Filip Čavara”.

Festival koji za cilj ima promociju mladih talenata, ove godine će  biti održan u punom obimu, nakon online izdanja 2020. godine i prošlogodišnjeg skromnog izdanja uslovljenog pandemijom korona virusa.

“Magija i nestvarna, gotovo porodična, atmosfera je nešto što u najkraćem opisuje ovaj festival. Svi koji su na festivalu nastupili makar jednom ili bili u publici znaju da tih dana u niškim dvoranama vlada energija ljubavi i slavlja. Sreću se stari prijatelji, pričaju se stare priče i, od svega najbitnije, sećamo se Filipa i njegovog plemenitog duha”, navode organizatori.

Ovaj važan festival koji čuva sećanje na jednog plavog dečaka počinje večeras od 18 sati kada će biti dodeljena i prva nagrada koja nosi Filipovo ime, a potom će  nastupiti muzički talenti.

“Muzika našeg sećanja i sve što radimo, radimo Filipu u čast. Zbog toga smo posebno ponosni da ove godine ustanovimo godišnju nagradu “Filip Čavara” i da podržimo razvoj mladih talenata Muzičke škole Niš”, kažu prijatelji mladića.

Dan kasnije, u četvrtak 23. juna od 18 sati, biće održano Veče prijatelja u Katoličkoj crkvi u Nišu, dok će poslednjeg dana Festivala 24. juna od 18 sati u sali Fakulteta umetnosti biće organizovano Veče horske muzike i solo pevanja (klasa prof. Anita Ferlez Eraković, prof. Gordana Milošević, Hor mladih ,”Radojica Milosavljević Ica”, dirigent prof. Mila Pužić).

Podsetimo, Festival “Filipovi dani” izrodio se iz ideje da uspomena na flautistu Filipa Čavaru nikada ne izbledi. Porodica i prijatelji mladića od 2011. organizuju koncerte njemu u čast.

Običan maturski koncert Filipovih drugova iz generacije prerastao je u koncertnu seriju “Muzika našeg sećanja” a 2016. godine i u Festival.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 27 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend