Lifestyle

Festival fantastike u Niškom kulturnom centru

Niški kulturni centar će od petka 23. aprila do subote 24. aprila biti kutak za ljubitelje epske fantastike, koji će imati priliku da uživaju u bogatom programu trećeg po redu Festivala Epske fantastike, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike "ORDO DRAKONIŠ" i NKC-a.

Treći po redu Festival fantastike ove godine nosi naziv NIŠGARD, nakon TolkiNiša 2018. i GotNiša 2019. Tema festivala su nordijska mitologija i superheroji, pa je i sam naziv, kako kažu, prigodnog imena. U Niškom kulturnom centru biće prava oaza za sve poštovaoce ovog žanra, ali i one sklone maštarenju. Najavljen je raznolik program, pa posetioce očekuje dobar provod, ali i pokloni, a sve uz poštovanje epidemioloških mera, poručuju organizatori.

Festival se zvanično otvara u petak, 23. aprila u 18 časova, kada će biti predstavljena izložba radova slikara Igora Krstića pod nazivom “Čudesni svetovi Igora Krstića”. Takođe, biće otvoren i “Bazar epske fantastike”. Program će voditi Miloš Petković, a muzički gosti biće Staša Petrović i Lazar Petrović.

Posetioce će sa nordijskom mitologijom kroz predavanje pod nazivom “Od Niflheima do Ragnaroka” upoznati Marko Vasić. Takođe, najavljen je i film iznenađenja, a ljubitelji društvenih igara moći će da “odmere snage”.

“Prvi naš festival bio je slučajnost (TolkiNiš 2018), drugi repriza (GotNiš 2019), verujem da ovim, trećim po redu, niški Festival fantastike (NišGard 2021) to već postaje tradicija. Od početka smo programom i gostima pokazali svoje namere i ambicije: da festival istovremeno bude i elitistički i populistički, da ima edukativnu crtu i da raste iz godine u godinu. Fenomen fantastike je intrigantan i zanimljiv i može da pruži mnogo toga, jer zadire u sve pore društva, od književnosti i kinematografije pa do muzike, stripa i društvenih igara. Rekao bih da je ovo Festival za sve generacije: za decu, mlade i sve one koji čuvaju Petra Pana u sebi,” kazao je za City Smart radio Miloš Petković.

Inače, Petković je vrhunski pisac epske fantastike, zbog izuzetnih uspeha u domenu književnosti i očuvanja tradicije odlikovan je specijalnim priznanjem „Sveta Petka“, roman „Rog slovenskih bogova“ okićen je nagradom „Svetosavski pečat“, najmlađi član Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, jedan od utemeljivača Festivala fantastike, prvi deo tetralogije „Patuljci i vile“ uvršten je u čitalački spisak izborne lektire za peti i šesti razred osnovne škole, a za ostavljanje dubokog poetskog traga u Srbiji i regionu dodeljena mu je nagrada „Zlatni trag“.

Festival je podržala Niška pivara i njihov heroj Super Miško koji poručuje da će doneti i besplatne primerke stripa.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Adams
Za 0 minuta

Can't Stop This Thing We Started

Bryan Adams
Ana Popovic
Za 4 minuta

Can't You See What You're Doing to Me

Ana Popovic
Ray Charles
Za 8 minuta

I Can't Stop Loving You

Ray Charles
Smokie
Za 12 minuta

Needles And Pins (1976)

Smokie
Jp Cooper
Za 15 minuta

Little Bit of Love

Jp Cooper

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend