Lifestyle

Festival fantastike u Niškom kulturnom centru

Niški kulturni centar će od petka 23. aprila do subote 24. aprila biti kutak za ljubitelje epske fantastike, koji će imati priliku da uživaju u bogatom programu trećeg po redu Festivala Epske fantastike, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike "ORDO DRAKONIŠ" i NKC-a.

Treći po redu Festival fantastike ove godine nosi naziv NIŠGARD, nakon TolkiNiša 2018. i GotNiša 2019. Tema festivala su nordijska mitologija i superheroji, pa je i sam naziv, kako kažu, prigodnog imena. U Niškom kulturnom centru biće prava oaza za sve poštovaoce ovog žanra, ali i one sklone maštarenju. Najavljen je raznolik program, pa posetioce očekuje dobar provod, ali i pokloni, a sve uz poštovanje epidemioloških mera, poručuju organizatori.

Festival se zvanično otvara u petak, 23. aprila u 18 časova, kada će biti predstavljena izložba radova slikara Igora Krstića pod nazivom “Čudesni svetovi Igora Krstića”. Takođe, biće otvoren i “Bazar epske fantastike”. Program će voditi Miloš Petković, a muzički gosti biće Staša Petrović i Lazar Petrović.

Posetioce će sa nordijskom mitologijom kroz predavanje pod nazivom “Od Niflheima do Ragnaroka” upoznati Marko Vasić. Takođe, najavljen je i film iznenađenja, a ljubitelji društvenih igara moći će da “odmere snage”.

“Prvi naš festival bio je slučajnost (TolkiNiš 2018), drugi repriza (GotNiš 2019), verujem da ovim, trećim po redu, niški Festival fantastike (NišGard 2021) to već postaje tradicija. Od početka smo programom i gostima pokazali svoje namere i ambicije: da festival istovremeno bude i elitistički i populistički, da ima edukativnu crtu i da raste iz godine u godinu. Fenomen fantastike je intrigantan i zanimljiv i može da pruži mnogo toga, jer zadire u sve pore društva, od književnosti i kinematografije pa do muzike, stripa i društvenih igara. Rekao bih da je ovo Festival za sve generacije: za decu, mlade i sve one koji čuvaju Petra Pana u sebi,” kazao je za City Smart radio Miloš Petković.

Inače, Petković je vrhunski pisac epske fantastike, zbog izuzetnih uspeha u domenu književnosti i očuvanja tradicije odlikovan je specijalnim priznanjem „Sveta Petka“, roman „Rog slovenskih bogova“ okićen je nagradom „Svetosavski pečat“, najmlađi član Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, jedan od utemeljivača Festivala fantastike, prvi deo tetralogije „Patuljci i vile“ uvršten je u čitalački spisak izborne lektire za peti i šesti razred osnovne škole, a za ostavljanje dubokog poetskog traga u Srbiji i regionu dodeljena mu je nagrada „Zlatni trag“.

Festival je podržala Niška pivara i njihov heroj Super Miško koji poručuje da će doneti i besplatne primerke stripa.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 49 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 52 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 4 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend