Kultura Muzika

Dokumentarni film posvećen grupi ,,Električni orgazam“

U četvrtak 25. februara od 18h u maloj sali Niškog kulturnog centra biće prikazan dugometražni dokumentarni film o bendu ,,Električni orgazam". Premijeri će prisustvovati Marija Vukić, rediteljka i Zoran Radmilović- Švaba, član benda.

Prateći „Električni orgazam” na njihovoj prekookeanskoj turneji u proleće 2018. godine, autorka Marija Vukić slika portret jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih rok- bendova na prostorima bivše Jugoslavije, otkrivajući zanimljive i manje poznate detalje koji su činili njihovu preko četiri decenije dugu karijeru, navodi se u saopštenju NKC-a. Film je prikazan na domaćim i stranim festivalima, a premijeru je imao na zatvaranju Beldocsa 2019. godine.

,,Električni orgazam“  je osnovan 13. januara 1980. godine, nakon koncerta grupe ,,Leb i sol“. U beogradskoj kafani ,,Mornar” sedeli su Srđan Gojković Gile  bubnjar i gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, članovi grupe ,,Hipnotisano pile“ i orguljaš Ljubomir Đukić. Došli su na ideju da osnuju pank grupu , u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i peva, a Jovec da bude za bubnjevima.

Prvi nastup imali su početkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a. Nastupili su kao  predgrupa  pred natup ,,Hipnotisanog pileta“. Na tom koncertu nastupili su u postavi: Gile (gitara), Ljuba (klavijature), Jovec (bubnjevi), Goran Sinadinović (gitara) i Marina Vulić (bas). Kada je u grupu došao atraktivni bubnjar Goran Čavajda Čavke , Jovec je prešao na gitaru a Sinadinović je otišao.

Kasnije je radio sa sastavom ,,Petar i zli vuci“. Sa Čavketom su prvi put svirali na jednom žuru.  Odmah zatim nastupilis su na Paliluskoj olimpijadi kulture, kada su prekinuli nastup zbog lošeg razglasa. U jesen iste godine na Omladinskom festivalu u Subotici izazvali su skandal energičnim nastupom koji je uključivao rušenje mikrofona, činela i razbijanje šarenih sijalica. Odmah su bili diskvalifikovani.

Prvi album pod nazivom ,,Paket aranžman“ snimili su 1981. Bio je to zajednički album sa beogradskim grupama ,,Idoli“ i ,,Šarlo akrobata“. ,,Paket aranžman“  smatra se jednim od najboljih i najznačajnijih albuma tadašnje jugoslovenske rok scene čime je započeo novi talas. ,,Električni orgazam“ je  izdao 12 studijskih, 7 živih i 3 kompilacijska albuma.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Schiller Mit Heppner
Za 0 minuta

Dream of You

Schiller Mit Heppner
Savage Rose
Za 3 minuta

Meet Me There

Savage Rose
Kylie Auldist
Za 7 minuta

No Use

Kylie Auldist
Gloria Gaynor
Za 11 minut

I Will Survive

Gloria Gaynor
Lacni Franz
Za 14 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend