Muzika

Goran Bregović ovogodišnji dobitnik nagrade “Šaban Bajramović”

Foto: Menadžment služba Gorana Bregovića
Ovogodišnje priznanje Nišville Grand Prix, "Šaban Bajramović" pripalo je Goranu Bregoviću, muzičaru i tekstopiscu. Nagrada će mu biti uručena 14. avgusta.

U okviru glavnog festivalskog programa Nišvila glavna nagrada “Šaban Bajramović” biće uručena Goranu Bregoviću za, kako navode organizatori, fuziju džeza sa drugim pravcima.

“Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima navodi se u saopštenju.

Bregović će pretposlednjeg dana festivala zajedno sa Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov “Orkestar za svadbe i sahrane“ sa kojima je nastupao na preko 3000 koncerata širom sveta.

Kako navode organizatori, veoma mali broj muzičara je uspeo da na takav način meša raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći svoj identitet.

“Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti – bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija”, piše u saopštenju.

Sve ovo bio je razlog da nagrada pripadne njemu, pa ovogodišnjeg laureata opisuju na sledeći način. “Savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova” navode iz Nišvila.

Bregović će po prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću na amfiteatru nišavskog keja, za čije podizanje je zaslužan, s obzirom na to da je bio prvi donator.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend