Muzika

Goran Bregović ovogodišnji dobitnik nagrade “Šaban Bajramović”

Foto: Menadžment služba Gorana Bregovića
Ovogodišnje priznanje Nišville Grand Prix, "Šaban Bajramović" pripalo je Goranu Bregoviću, muzičaru i tekstopiscu. Nagrada će mu biti uručena 14. avgusta.

U okviru glavnog festivalskog programa Nišvila glavna nagrada “Šaban Bajramović” biće uručena Goranu Bregoviću za, kako navode organizatori, fuziju džeza sa drugim pravcima.

“Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima navodi se u saopštenju.

Bregović će pretposlednjeg dana festivala zajedno sa Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov “Orkestar za svadbe i sahrane“ sa kojima je nastupao na preko 3000 koncerata širom sveta.

Kako navode organizatori, veoma mali broj muzičara je uspeo da na takav način meša raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći svoj identitet.

“Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti – bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija”, piše u saopštenju.

Sve ovo bio je razlog da nagrada pripadne njemu, pa ovogodišnjeg laureata opisuju na sledeći način. “Savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova” navode iz Nišvila.

Bregović će po prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću na amfiteatru nišavskog keja, za čije podizanje je zaslužan, s obzirom na to da je bio prvi donator.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Leona Lewis
Za 0 minuta

I Am

Leona Lewis
Elton John
Za 4 minuta

Don't Go Breaking My Heart

Elton John
Aerosmith
Za 7 minuta

The Other Side

Aerosmith
Rabbitt
Za 11 minut

Locomotive Breath

Rabbitt
Renee & Renato
Za 15 minuta

Save Your Love

Renee & Renato

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend