Muzika

Horske svečanosti se posle pauze zbog korona virusa vraćaju na Letnju pozornicu

Internacionalne horske svečanosti održaće se od četvrtka 7. do nedelje 10. jula na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Program počinje od 20 sati, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Ljubitelji horskog pojanja imaće prilike da uživaju u bogatom kulturom programu ovogodišnjeg festivala, a Milena Injac, umetnička direktorka ističe da se njegova posebnost ogleda u tome što na jednom mestu okuplja niške horove. “Niš nije slučajno odabran za centar horsog pevanja, jer on to i jeste”, kaže Injac i dodaje da festival okuplja sve niške horove koji će uzeti učešća kako u revijalnom tako i u takmičarskom delu festivala.

“Mi sada imamo vokalnu grupu ꜥCar Konstantinꜥ , Dečji crkveni hor ꜥBrankoꜥ, Nišku crkvenu pevačku družinu ꜥBrankoꜥ koji sviučestvuju na otvaranju u revijalnom delu, a od niških horova u takmičarskom delu imamo niški kamerni hor, ženski i mešoviti akademski hor Studenstkog kulturnog centra, mešoviti hor Muzičke škole koji nisu naziv Hor mladih “Radojica Milosavljević Ica”. To je ono što čini posebnim ove Horske svečanosti – ujedinjeni niški horovi”, kaže Injac.

Umetnička direktorka festivala navodi da  slogan festivala “Horske-pevajmo zajedno” nije odabran slučajno već je alizija na jednistvo i zajedništvo jer kako kaže” mi u Nišu pevamo zajedno”. Još jedan od važnih segmenata festivala je dodaje Injac povratak ateljea horova odnosno zajedničko pevanja uz poziv inostranom dirigentu, a to će ovoga puta biti vodeća dirigentkinja u Turskoj Ahter Destan.

Pokrovitelj Internacionalnih horskih svečanosti je Grad Niš, a ova manifestacia se organizuje bijenalno odnosno svake druge godine i ovo će biti 28. put da se održava u Nišu. Festival nije održan 2020. godine zbog epidemije koronavirusa.

Program počinje od 20 sati, svih festivalskih dana,  a ulaz je slobodan. Ceo program ovogodišnjih Internacionalnih horskih svečanosti dostupan je na sajtu Niškog kulturnog centra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend