Muzika

Jova Radovanović dobio “Nišvilovu” nagradu za životno delo

Jovi Radovanoviću, frontmenu legendarne jugoslovenske grupe "Sedmorica mladih" uručena je nagrada za životno delo. Ovu nagradu tradicionalno dodeljuje Nišvil džez festival najistaknutijim srpskim muzičarima.

Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala osvrnuo se na rane početke muzičke grupe “Sedmorica mladih”. On je tom prilikom kazao da su počeli kao disksilend ansambl, ali su potom u svoj repertoar uvrstili i džez.

“Oni su obišli svet, ušli u Ginisovu knjigu rekorda, a jedan čovek koji je bio frontmen benda bio je izuzetno značajan kako za popularizaciju benda tako i za popularizaciju džeza. Pre svega kao svirač klarineta i saksofona, a onda i kao glumac i animator koji je približio u ono vreme Jugoslovenima džez muziku”, rekao je Blagojević.

Ovogodišnji dobitnik prestižnog priznanja, Jova Radovanović zahvalio se Nišvil džez festivalu koji je pratio rad grupe “Sedmorica mladih” i procenio da zaslužuju ovo  priznanje.

“Nagrada je na neki način potvrda da ono što radiš dobro radiš i da si na dobrom putu. Ali nagrada je i obaveza da sutra morate da budete još bolji i još kvalitetniji. Što se mene tiče i mojih drugara iz ansamba “Sedmorica mladih”, siguran sam da smo bili na dobrom putu. A što se obaveze tiče, jedino nam ostaje to da što duže uživamo u ovoj nagradi”, kazao je Radovanović.

Legendarna jugoslovenska grupa “Sedmorica mladih” osnovana je 1959. godine. Tokom svoje dugogodišnje karijere, ansambl je snimio 30 singl  i više od 10 LP ploča. Poslednji koncert održali  su u Sarajevu, u maju 1991. godine. Grupa je zvanično prestala sa radom 8 godina kasnije.

Članovi grupe su se istakli kao vrhunski zabavljači, te su bili zaštitni znak Radio Televizije Beograd. Njihov album “Kad sveci marširaju” retrospektivno je objavljen 2007. godine.

Prvu postavu  grupe činili su Ljubiša Milić, Zoran Zarije Raković, Vladislav Vasilić, Nebojša Dančević, Milutin Vasović, Ljubiša Stošić i Branislav Todorović, a kasnije se priključio Jova Radovanović, kao i Nebojša Kunić.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 36 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend