Muzika

Muzika kao beskrajna inspiracija spojila Marijanu Mladenov i Onyx Eyes

Marijana Mladenov je paralelno sa operskim pevanjem oduvek pokazivala interesovanje za rok i metal muziku. Taj trend se nastavio i u Nemačkoj. Početkom 2022. godine je započela saradnju sa Sören-om, osnivačem nemačkog benda Onyx Eyes i postala glavni vokal i koautor pesama za novi 3. studijski album benda. U intervjuu za City smart Marijana otkriva deo svog muzičkog puta i upoznaje nas sa raznim eksperimentima koji čine njen život ispunjenijim a muzičku scenu bogatijom.

City: Marijana počnimo od onoga što je najaktuelnije a to je online premijera prve balade sa dolazećeg albuma, „Marian ́s Song“, koja je zakazana za 21. jun. Nisi sličajno odabrala Svetski dan muzike za premijeru?

Marijana:  Izbor datuma je slučajnost. Ja sam bila za to da pesma izađe sredinom juna. Sören me je onda ubedio da ostavimo još nedelju dana vremena zbog priprema oko promocije. Nisam imala na umu „Svetski dan muzike“, ali me baš raduje što smo slučajno, ili možda intuitivno izabrali taj dan.

City: Vratimo se na Onyx Eyes. Kako je započela saradnja sa Sören-om i koliko je sve što ste uradili za 3. studijski album benda tebi inspirativno i važno?

Marijana:  Saradnju smo započeli tako što smo oboje tražili saradnike za bend ili projekat na aplikaciji Vampr. Nju sam slučajno otkrila kroz reklamu na instagramu u vreme kada sam bila razočarana što se neki projekti nisu razvili u pravcu koji sam očekivala.

To je bio prvi put da sam potpuno uzela stvari u svoje ruke i rešila da nađem muzičare sa kojima mogu da ostvarim ono što već godinama unazad (tačnije od jeseni 2020. kada sam napisala svoje prve tekstove) želim- da komponujem, da zajedno pišemo pesme i formiramo bend.Prijatno me je iznenadila njegova prva poruka: „Tražim pevačicu glasovnih mogućnosti kao Floor ili Tarja (Nightwish) za svoj 3. album, da li si zainteresovana?“.

Pomislila sam: „Najzad!“  🙂 Ubrzo je usledila razmena pesama, Sören mi je poslao instrumentale koje je komponovao i koji su kao takvi zvučali gotovo i mogli biti objavljeni. Međutim, tražio je od mene da komponujem svoje nezavisne pevačke melodije, koje se harmonski i ritmički uklapaju uz njegove instrumentale i da na to napišem tekstove. Tako da je sadašnji rezultat pesama naša zajednička kreacija. Izuzetak je „Marian’s Song“ za koju sam ja napisala početnu melodiju i tekst.

City:  U čemu je draž te fenomenalne kombinacije operskog pevanja i roka i metala? Da li je to neka posebna energija, posebna čarolija, inspirativna platforma za eksperimentisanje sa zvukom ili…

Marijana: Za mene je bilo otkrovenje kada sam čula bendove kao Apocalyptica, Therion, Nightwish, Children of Bodom i mnoge druge, koji kombinuju klasičnu muziku i metal. Do tada nisam bila previše zainteresovana za metal, ali me je onda to inspirisalo da čak imam drugačiji pristup klasičnoj muzici. Za mene lično je to bila velika promena, uticalo je mnogo na moju scensku pojavu i umetnički identitet.

City: Vidimo da mnogi svetski rok bendovi veoma uspešno nastupaju sa simfoničarima, slušamo sjajne klasične kopozicije u rok maniru. Da li je to dokaz da je rok muzika u neku ruku proistekla iz klasične?

Marijana: Ono što se svakako može primetiti je da kompleksnost rok i metal muzike ima paralele sa klasičnom muzikom. Tu je i virtuozitet koji metal/rok muzičari često pokazuju, samo neki primeri su: Yngwie Malmsteen, Steve Vai, Joe Satriani i bendovi kao: Queen, Pink Floyd, Deep Purple, Dream Theatre, Sonata Arctica, Dragon Force itd.

Pored toga, forma pesama je vrlo često van standarda koji današnji šou biznis „diktira“. Umesto forme strofa-refren-strofa-refren često imamo rapsodije i pesme koje donose više tema, tempa i raspoloženja.Rekla bih, da su metal i rok muzika na određeni način klasična muzika današnjeg vremena, odnosno, ono što je klasična muzika predstavljala u vreme kada je nastajala.Tako da su spoj tj. susret klasične muzike i metala zapravo logičan nastavak priče. 🙂

City:  Vi ste za obradu odabrali Led Zeppelin. Čiji je to izbor bio i zašto baš Zeppelin?

Marijana: „No Quarter“ je bio Sörenov izbor. Ja sam (da budem iskrena) tek od njega čula za tu pesmu i oduševila se. Sören je slušao tu pesmu još kao dete, od svoje 5. godine, bila mu je jedna od omiljenih pesama. Uz to mi je ispričao da je od uvek čuo drugačije i zamišljao pokretljiviju, kontrastirajuću verziju – što je rezultiralo našom obradom.

City:  Kada te slušamo i gledamo spotove,  jasno je da uživaš. Opiši nam malo saradnju sa bendom.

Marijana: S obzirom da smo počeli kao duo, jer se Sören prethodno razišao sa dotadašnjim članovima benda, pitanje je bilo, da li da nastavimo za početak tako ili da tražimo stalne članove benda.

Tendencija je bila ka tome da želimo kompletan bend i skoro dve godine smo aktivno tražili nove članove. Međutim, bio je to dug put sa mnogo iznenadnih promena. Uz to je naša saradnja u početku bila pretežno online, pošto živimo na dve različite strane Nemačke, relacija Krefeld-Chemnitz.

Sadašnja postavka je takva da imamo stalnog bubnjara- Mehdi Heidari i session basistu- Rouven Haliti. Tako da zainteresovani basisti, a i klavijaturisti mogu da znaju da ima prostora za saradnju sa nama.

City:  Spotovi su sjajni. Kako su i gde nastajali! Vidim da nisi zaobišla ni Niš, svoj grad!

Marijana: Hvala mnogo! Dosadašnje spotove smo radili sami uz malu asistenciju prijatelja. Za „No Quarter“ smo zaista imali mnogo lokacija: Berlin, Chemnitz, Krefeld, Essen, Keln i Niš. Razlog za to je, između ostalog, što nam basista živi u Berlinu, a bubnjar u Kelnu. A rodni grad Niš nikako nisam mogla da zaobiđem.

Ovo je naša trenutna vizuelna prezentacija. Pored toga svakako imamo mnogo ideja i planova za umetničke spotove, ali bi nam za to bila dobrodošla podrška i sponzori.

City:  Kakvi su planovi za dalje… Hoćete li nastupati možda u Nišu?

Marijana: Trenutno smo najviše fokusirani na postprodukciju preostalih pesama, pripremamo i spot za „Marian’s Song“ koji izlazi ubrzo nakon pesme.Što se nastupa tiče, s obzirom da smo do skoro bili nepotpun bend, nije bilo moguće ugovoriti bilo šta, ali sada smo već aktivni oko planiranja koncerata i promocije albuma. Bilo bi sjajno doći u Niš, otvoreni smo za predloge!

City:  Imaš sjajnu biografiju i jasno je da je muzika tvoj život. Ipak da li bi  dala neku svoju definiciju muzike ili neko intimno značenje koje ona ima za tebe?

Marijana: Za mene je muzika beskrajna inspiracija, nešto što me uvek prati i iznova motiviše. Kada sam počela master studije u Nemačkoj, saznala sam od jedne pevačice da postoji terapija muzikom i terapeuti koji tako leče. Tog trenutka mi je postalo jasno da sam mnogo puta nesvesno sebi pomagala u takvim situacijama. Muzika je za mene nešto što lepe trenutke čini još lepšim, a teške podnošljivijim. Takođe mi je fascinantno koliko može na čovekov karakter i život generalno da utiče vrsta muzike koju sluša.

City:  Da li pored ovoga radiš još nešto ili planiraš: neka nova uloga u operama, neki novi „eksperiment“ u pozorištu ili na filmu, možda neko muzičko takmičenje?

Marijana: Poslednjih godinu dana se više bavim bendom i metal, rok i alternativnom muzikom nego operom. U svakom slučaju i dalje radim na svom glasu i operskoj tehnici pevanja kod fenomenalne pevačice i pedagoga iz Dizeldorfa – Stefanie Doll, kod koje se usavršavam od 2020. godine. U slučaju da se pojavi nova operska produkcija na vidiku, biću spremna. 🙂 Pored Onyx Eyes imam još neke eksperimentalne projekte u planu, na kojima ću raditi paralelno. Ali za sada skoro da i ne pravimo pauzu i koristimo svaki slobodan trenutak za bend, pored naših stalnih poslova.

City: Da li postoji još nešto  što bi dodala za kraj, nešto što je tebi posebno važno u vezi sa bendom i promocijom albuma? Како сте насловили албум?

Marijana: Album će se zvati „Uudelleen takaisin“, slobodan prevod sa finskog: „ponovo sam tu“ ili „vratio sam se“.  Ovaj naslov je Sören-ova ideja. Oboje gajimo veliku ljubav prema Finskoj, pre svega zbog mnogobrojnih bendova koje slušamo. Međutim Sören malo više prednjači u tome, jer je još pre 14 godina otputovao tamo i zaljubio se u ovu zemlju. Za to vreme je stekao mnogo prijatelja i naučio prilično dobro finski jezik. Rezultat svega toga je da će se na albumu naći i jedna pesma na finskom, sa istoimenim nazivom. Sören je napisao tekst i pomogao mi oko izgovora, dok sam paralelno radila na vokalnoj melodiji pesme. To je zaista bio izazov, ali smo na kraju postigli jako dobre rezultate, što potvrđuju prijatelji iz Finske. 🙂

Da otkrijem još jednu zanimljivost za kraj- obradili smo i jednu srpsku narodnu pesmu! To je opet bila Sören-ova ideja, a ja sam ga inspirisala kada sam mu poslala pesmu „Matkan lopussa“ („Na kraju putovanja“) finskog benda „Moonsorrow“, koja se kod nas zove „Grančice mirisne bagrema belog“. U pitanju je ista melodija. Zadivila nas je paralela i koliko sličnih melosa ima u njihovom i našem folkloru. Ali neka bude iznenađenje koja će se pesma naći na našem albumu.

Iz  biografije Marijane Mladenov (Onyx Eyes)

Marijana Mladenov je paralelno sa operskim pevanjem oduvek pokazivala interesovanje za rok i metal muziku, pa se to nastavilo i u Nemačkoj.

Početkom 2022. godine je započela saradnju sa Sören-om, osnivačem nemačkog benda Onyx Eyes i postala glavni vokal i ko-autor pesama za novi 3. studijski album benda. Prvi singl „Beheaded Dragon“ je objavljen 1. decembra 2023. Zatim su usledili „Tibet“, „No Quarter“ (obrada Led Zeppelin-a) i „Single Demon´s Wig“. A online premijera prve balade sa dolazećeg albuma, „Marian´s Song“, zakazana je za 21. juni.

Nakon što je diplomirala Bachelor studije solo-pevanja na Univerzitetu u Nišu u klasi Violete Pančetović Radaković, Marijana je nastavila Master studije na Folkwang univerzitetu umetnosti (Essen, Nemačka) u klasi Rejčel Robins, koje je završila 2016. godine.

U svojoj zemlji osvojila je brojne nagrade na pevačkim takmičenjima, među kojima je 2. nagrada i specijalna nagrada „Najbolji sopran takmičenja“ koju joj je dodelila primadona Radmila Bakočević 2009. godine (takmičenje „Nikola Cvejić“ Ruma).

U Nemačkoj se solistički ostvarila u ulogama: Prima Cercatrice  „Suor Angelica” (Puccini), Miss Jessel u operi „Turn of the screw” (B. Britten), Medea u „Medee” (M. A. Charpentier) i kao Sharon Graham u pozorišnom delu o Mariji Kalas „Masterclass“ (autor: Terrence McNally). Više puta je nastupala kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom i sa orkestrom „Thürigner Symphoniker“ (Rudolstadt, Essen).

Od 2017. godine usledili su angažmani i gostovanja u operama Magdeburg, Musiktheater im Revier (Gelsenkirchen) i Krefeld/Mönchengladbach.

Paralelno sa klasičnim muzičkim obrazovanjem i operom interesovanje za eksperimente i kombinaciju klasične muzike, metala i roka uvek je bilo prisutno. Aktivna je u ovim muzičkim žanrovima od 2008. godine. Posle svog prvog benda Aria Aeterna (Niš), sa kojim je uglavnom pevala obrade Nightwish-a, sarađivala je sa poznatim ExYu rok bendom „Divlje jagode“.

U Nemačkoj je nastavila da živi svoju strast prema ovom žanru 2017. godine kroz saradnju sa dark indi/ambient/alternativnim rok umetnikom Lapis Exilis-om.

Pored opere i pozorišta, Marijanu zanimaju filmska muzika, savremeni ples i performans. Odlučujući faktor za to bila je njena saradnja sa Ben J. Riepe-om na projektu „Arena Arctica” 2016. godine, gde je imala priliku da se iskaže kao pevačica i plesačica. U filmu “Wenn ich Ich sage” Daniela Kunze-a i Matsa Süthof-a je učestvovala na radu muzičke pratnje (Soundtrack) i igrala ulogu pevačice (Essen, 2015).

Od 2020. godine je na vokalnom usavršavanju kod operske pevačice i pedagoga Stefanie Doll.

Zorica Milenković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Backstreet Boys
Pre 18 minuta

Weve Got it Goin on

Backstreet Boys
Ella Eyre
Pre 14 minuta

Deeper

Ella Eyre
Sparks
Pre 11 minut

Left Out in the Cold

Sparks
Alex Clare
On Air!

Too Close

Alex Clare

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend