Muzika

Nišvil u subotu obeležava Svetski dan džeza

Foto: Zoran Ćirić
Povodom obeležavanja Svetskog dana džeza u subotu 30. aprila od 13 sati lokalni džez sastav "Thursday Reading Club” nastupiće ispred Nišvil džez muzeja.

Prema rečima direktora Nišvila, Ivana Blagojevića Svetski dan džeza biće obeležen kako u Srbiji, tako i u Belgiji,  a ukupno 24 muzičara koji dolaze iz čak tri države izvešće zajednički program u čast ovog za oblast muzike važnog datuma.

“Za ovogodišnji, 11. Svetski dan džeza biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13 časova na bini ispred Nišvil džez muzeja u Tvrđavi u Nišu, gde će nastupiti niški džez sastav “Thursday Reading Club”. Istog dana boće upriličen program i u Briselu, gde će na centralnom gradskom Trgu u 21 čas nastupiti Nišvil Rojaze Orchestra u sklopu Rojaze projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske”, navodi se u saopštenju.

Publika će u subotu imati prilike da čuje muzičare u sastavu: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

Dok sastav “Nišville Rojaze Orchestra“ koji će istog dana nastupiti u prestonici Belgije čine: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Podsetimo, ovaj dan se obeležava od 2012. godine kada je UNESKO prihvatio inicijativu Herbija Henkoka i 30. april proglasio Internacionalnim danom dzeža, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za -0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend