Muzika

Petra Maksimović pobednica 46. Majske pesme

Foto: City Smart, arhiva
Održan je 46. po redu tradicionalni festival kompozicija za decu “Majska pesma”. Prema odluci stručnog žirija najbolju majsku pesmu, istoimenog naziva potpisuje kompozitor Ognjen Cvekić, a izvodi Petra Maksimović.

“Jako sam srećna, nisam očekivala da ću baš  ja biti nosilac Majske pesme”, kazala je Petra Maksimović. Ističe da je ova nagrada samo podstrek i da će nastaviti da se bavi muzikom. “Volela bih da upišem srednju muzičku školu i nastavim da se bavim pevanjem”, ističe Maksimovićeva.

U takmičarskom delu nastupilo je 12-oro autora iz cele Srbije. O plasmanu učesnika odlučivao je Dečji i Stručni žiri.  Prema odluci Dečjeg žirija prvo mesto osvojila je Neda Jovanović za pesmu “Gledam te”, drugo mesto pripalo je Uni Dimitrijević za pesmu “Rok mama”, dok je treće pripalo Mateji Miroviću za pesmu “Zamisli”.

Stručni žiri u sastavu: primadone Aleksandre Ristić, tekstopisca Duška Arsenijevića i gitariste i kompozitora Tomice Milosavljevića iz grupe “Kerber”, glasao je slično kao Dečji žiri.  Prvo mesto stručni žiri je dodelio Nedi Jovanović, drugo Uni Dimitrijević, dok je treće mesto osvojila Lena Aleksić.

Pored učesnika festivala tradicionalno se dodeljuju još tri nagrade za najbolji tekst, aranžman i kompoziciju u celini. Nagrada za najbolji tekst pripala je Aleksandru Balošu za kompoziciju “Otvori oči”. Nagradu je umesto tekstopisca primila Dunja Čestić koja je izvela kompoziciju.

Kompozicija “Srce hoće da eksplodira”, autora Zorana Đorđevića, po odluci stručnog žirija osvojila je nagradu za najbolji aranžman, dok je najbolju kompoziciju napisao Ognjen Cekić.

Festival “Majska pesma” čuva sećanje  na Milana Markovića Minju, dirigenta, kompozitora, muzičkog producenta, jednog od osnivača “Lutajućih srca” i umetničkog direktora festivala. Njemu u čast izvedena je kompozicija “Svirač” za koju potpisuje muziku i tekst. “Milan Marković Minja nije bio samo majski pesnik, bio je mnogo više od toga. Čovek koji je majsku pesmu oplemenio dao joj deo svoje duše, doprineo da se festival razvije. Nama u Dečjem kulturnom centru je čast što smo ga poznavali i sarađivali sa njim”, ističu organizatori.

“Najslavnija imena srpske muzike učestvovala su na “Majskoj pesmi”, od Radoslava Gajića, preko Radeta Radivojevića,  zatim grupe “Galija”, Predraga i Nenada Milosavljevića, ovogodišnjeg umetničkog direktora festivala, Bate Zlatkovića, profesora Fakulteta umetnosti, poznatijijeg kao član grupe “Galija”, a od savremenika Mari Mari, Aleksandra Baloša, Ognjena Cvekića, Nenada Ilića, Nenada Stošića. Prostor smo dali i mladim snagama kao zalog za budućnost da i oni svoje stvaralaštvo otpočnu na Majskoj pesmi”, ističe Sandra Petković, direktorka Dečjeg kulturnog centra.

Svi oni koji nisu imali mogućnost da prisustvuju festivalu mogu da čuju deo kompozicija  u četvrtak 3. juna na platou ispred Oficirskog doma, koje će biti izvedene kao deo kulturnog programa upriličenog povodom obeležavanja slave Grada.

Festival “Majska pesma”  osnovan  je 1974. godine kao prvi festival kompozicija za decu.  Organizuje se pod pokroviteljstvom Skupštine grada Niša. U realizaciji “Majske pesme” učestvuju mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života naše zemlje, koje doprinose popularizaciji ove manifestacije. Mnogi afirmisani umetnici prve korake u svetu muzike napravili su na ovom festivalu. Do sada je izvedeno preko 750 kompozicija, od kojih su neke postale antologijske.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 28 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 21 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend