Koncerti Zabava

Nišlije proslavile Pravoslavnu Novu godinu: park Svetog Save pun uz Lexington bend, a kasnije i trubače

Foto: D.J.
Da su Nišlije željne veselja, dokazao je doček Pravoslavne Nove godine u Parku Svetog Save. Nekoliko hiljada građana je dočekalo Srpsku Novu godinu uz Lexington bend, a slavlje su nakon koncerta upotpunili trubači koji su procenili da su građani raspoloženi i za drugi kratkotrajni deo slavlja.

Pred sam početak koncerta koji je zakazan za 22 sata, građani su žurno dolazili da zauzmu najbolja mesta pored bine. Uz prodavce kokica i krofnica, željno su iščekivali početak. Iako se Srpska Nova godina ne obeležava kao pre, mnogi kažu da žele da ispoštuju staru tradiciju. „Ovde sam zbog obeležavanja Pravoslavne Nove godine. Ne slavi se kao pre. Ne znam šta nam fali, ali baš pričam drugarici da nema više okupljanja i euforije“, kaže jedna građanka i kroz smeh dodaje da nam možda fali sneg.

U većem broju su ipak bili oni građani koji su došli zbog benda koji nastupa.“Lexington bend mi je jedan od omiljenih. Volim njihove pesme„, kazala je mlađa devojka i dodala da je ipak na njen dolazak uticalo i to što voli okupljanja i proslave. Sa druge strane, bilo je i onih koju su došli zbog društva. “Ovde sam zbog drugarica, da udahnemo malo vazduh i da se lepo provedemo. Ne sećam se proslava Srpske Nove godine, ali ja lično ni onu klasičnu ne slavim, tako da mi je svejedno“, rekla nam je u razgovoru sugrađanka.

Foto: D.J.

Kuvano vino, rakija i pivo, grejali su građane, pa im tako ni to što je temperatura bila samo jedan stepen u plusu, nije smetalo. Po svemu sudeći, Nišlijama se dopao izbor benda, jer uz pesme Noć pod zvijezdama, Prišla, Dobro da nije neko veće zlo, Donesi, Potraži me i mnoge druge, Lexington bend je podigao atmosferu, a svi su u glas pevali. Među publikom bilo je dosta porodica koje su povele svoje mališane, kao i mladih Nišlija, ali bilo je i penzionera koji su izašli da se prošetaju. Bulevarom Nemanjića su se tokom koncerta takođe čuli i hitovi drugih izođača kao što su Bella Ciao, Ružo Rumena, Ljiljana Tome Zdravkovića i Oči jedne žene Tozovca, pa je tako bend još više razgalio publiku.

Desetominutno tradicionalno odbrojavanje završeno je višeminutnim vatrometom za koji su sugrađani prokomentarisali da je raskošniji od onog na Trgu Kralja Milana 31. decembra. Pevač benda Bojan Vasković čestitao je Nišlijama i zahvalio im se što su zajedno sa njim pevali. Takođe je iskazao zahvalnost Opštini Medijana, koja je organizovala ovaj događaj. Muzikom i veseljem, građani su barem na kratko zaboravili na brige i probleme i čestitali jedni drugima.

Park je bio obezbeđen sa svih strana, a koliko je ljudi bilo govori i to što su sve travnate površine parka bile pune, pa su se mnogi preskakali preko žbunića kako bi zauzeli svoje mesto, pri čemu se dešavalo i da se neko saplete. Deca su se igrala, a roditelji su veselo đuskali. Nakon koncerta, park je počeo da se prazni, međutim pojavili su se trubači koji su zaokupirali pažnju, pa se tako povela proslava uz zvuke trube. Brojne kafane i lokali organizovali su proslavu, ali su mnogi odlučili da proslave u kućnoj atmosferi, a na ulicama se iz svakog drugog stana mogla čuti muzika.

Foto: A.J.

Većih incidenata nije bilo. U jednom trenutku devojci iz publike je pozlilo, na šta je ukazao pevač, pa je tako obezbeđenje prišlo da je izvuče iz gužve. Bilo je par pehova sa pirotehnikom, pa su se tako petarde našle u centru okupljenih ljudi, međutim, to je kratko trajalo, a na svu sreću niko nije povređen. Sa druge strane medalje, prizor nije bio lep.  Problem uklanjanja smeća odomaćio se izgleda kod ljudi, pa je park  ostao prekriven flašama, čašama, limenkama i kesama. Sve kante su bile prepune, tako da je smeće negde poslagano i pored.

Dok je igre i muzike, narod je zadovoljan, a prema komentarima pauza od dve godine mora da se nadoknadi. Duh je ipak pokazao da tradicija proslavljanja Srpske Nove godine nije izbledela, već da manjka euforije. Da li one životne ili kalendarske, ne zna se, jer mišljenja su podeljena.

Podsetimo, za ovaj događaj izdvojeno je iz budžeta oko dva miliona dinara.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Austin
Za 0 minuta

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 4 minuta

Wonderful Life

Hurts
Cure
Za 8 minuta

Lullaby

Cure
Kelis & Cee Lo
Za 12 minuta

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 16 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend