Putovanja

„Grad soli“ satkan od kulturnih različitosti

Ako vas put nanese u Tuzlu ili "Grad soli" u susednu Bosnu i Hercegovinu, budite sigurni da ćete naići na gostoprimstvo srdačnih suseda. Prošetajte ulicama grada kojima je nekada hodao Meša Selimović, istražite njegove zavojite ulice i otkrijte zbog čega je Bosna bila vrelo inspiracije mnogim stvaraocima.

U centralnom gradskom jezgru vreme kao da je stalo. Dok hodate kaldrmom i istražujete uske ulice Starog grada, setićete se opisa iz Selimovićevih romana i shvatiti tada zbog čega je baš Bosna bila vrelo inspiracije, ne samo za njega, već i za mnoge druge stvaraoce. Dok će vam žitelji grada s ponosom reći. „Meša je potekao odavde.“

Sa tom spoznajom produžićete dalje ulicama grada i naići na Mešu Selimovića kako strpljivo čeka. Imaćete utisak da je baš vas čekao da se ispričate uz kafu, onu iz fildžana, kao stari prijatelji,  uz ratluk, da razgovor bude slađi. Ali on ništa neće pitati niti će progovarati, pažljivo će slušati, a vama se u jednom trenutku može i učiniti da se zagonetno nasmešio. Pratićete njegov pogled i otkriti još jednu tajnu.

Primetićete jednu zavojitu, usku ulicu koja vodi do knjižare. Prepoznaćete je po mirisu starih knjiga koji se širi ulicom i možda otkriti spise koji su samo vas čekali, a kako budete imali sreće i neko staro i retko izdanje. Sa knjigom u rukama i osmehom na licu, produžite dalje. Grad nudi mnogo parkova i zelenih oaza koje vam mogu pružiti utočište i osigurati čitalački mir.

Tuzla je bila dom još jednom vrsnom stvaraocu, čuvenom  jugoslovenskom slikaru Ismet Mujezinoviću, čija se dela čuvaju u Međunarodnoj galeriji portreta u ovom gradu.  Njegov spomenik se nalazi na centralnom trgu pored Selimovića.

Grad je pun kontrasta, te vam može delovati da se nalazite na raskrsnici vekova, naroda i kultura. U samom centru grada izdiže se kupola veličanstvene pravoslavne crkve, a na samo par stotina metara odatle smeštene su džamije koje predstavljaju pravo remek-delo islamske arhitekture.

Simbol grada je Čaršijska česma, koja  svedoči o  istorijskim promenama. Nedaleko od nje na Trgu Slobode nalazi se fontana i amfiteatar gde se leti odigravaju brojni događaji na otvorenom.

Tuzla nudi puno mogućnosti za turističe posete i obilaske, te ukoliko poželite da se rashladite u ovim toplim danima obiđite kompleksa Panonskih jezera, koja su ujedno i jedina slana jezera i turistička atrakcija u Evropi. Sam kompleks se sastoji od tri jezera pri čemu se na trećem, najvećem jezeru nalaze dva tobogana, dva hidromasažera i vodeni gejzir. Posebna atrakcija su slani slapovi koji povoljo deluju na disajne puteve, te se mnogi odlučuju na posetu ovom kompleksu iz terapeutskih razloga.

Obavezno probajte ukuse ovog kraja. Rashladite se uz čašu Tuzlanskog piva po kome je grad poznat. Probajte pite i baklave napravljene po tradicionalnim receptima i uživajte u boravku.

Ukoliko niste sigurni šta da ponesete iz „Grada sol“i, setite se svojih baka koje su svako jelo gotivile uz poznatu Tuzlansku so.  Još uvek se može naći u  tradicionalnom, belo-plavom pakovanju.  Nošeni tom mišlju odite do Muzeja soli, smeštenom u indistrijskoj zoni i otkrijte tajnu kulinarstva.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 10 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 7 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 3 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend