Putovanja

Ne krećite na odmor bez potvrde RFZO

Ako tokom sezone godišnjih odmora otputujete u inostranstvo uz potvrdu RFZO o zdravstvenom osiguranju imate pravo na hitnu medicinsku pomoć ukoliko se za tim ukaže potreba.

To pravo ostvaruje se na osnovu potvrde o zdravstvenom osiguranju i na osnovu polise o putničkom zdravstvenom osiguranju koje uplaćujete u nekoj od osiguravajućih kuća. 

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da ta institucija ima sklopljen međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa više od 20 zemalja, među kojima su Austrija, Belgija, Slovenija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija,Rumunija, Slovačka, Francuska…

Procedura predviđa prethodnu proveru zdravstvenog stanja osiguranih lica i podrazumeva ukazivanje pomoći u hitnim i slučajevima iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja, rekla je Sonja Mirosavljević.

Ona je građane uputila da potvrdu mogu uzeti sa veb stranice Fonda sa kojom potom idu kod svog izabranog lekara gde im se na osnovu zdravstvenog kartona upisuju podaci.

Prema njenim rečima važno je da je osiguranik zdrav, da ne boluje od teških i akutnih bolesti. Hronični ili akutni pacijenti ne mogu dobiti potvrdu, jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, pa samim tim i veće troškove, navode u Fondu.

Na osnovu izvoda iz zdravstvenog kartona osiguranika, koji se vodi kod izabranog lekara opšte prakse i stomatologije, nadležna lekarska komisija RFZO daje nalaz, mišljenje i ocenu na osnovu koje se izdaje potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite važi za period od 90 dana od dana izdavanja, u slučaju privatnog boravka u inostranstvu, rekla je Sonja Mirosavljević.

Osiguranici koji se ne pridržavaju propisane procedure ne mogu ostvariti pravo na naknadu troškova koji su nastali korišćenjem hitne medicinske pomoći za vreme boravka u inostranstvu, osim ako je međunarodnim ugovorom nije drugačije predviđeno.

Takođe je važno da sačuvate fiskalni račun od usluge koja vam je ukazana, u slučaju da ne stignete da uzmete potvrdu fonda.

Fond, međutim, nema ugovor sa Grčkom i Turskom.

Menadžer u “Dunav osiguranju” Jugoslava Smiljković Stojanović kazala je Tanjugu da ta polisa podrazumeva zdravstvenu zaštitu na privremenom putovanju i boravku u inostranstvu u slučaju iznenadnih bolesti ili nesrećnog slučaja.

Ona je objasnila da to znači da će biti isplaćeni troškovi lečenja, smeštaja i boravka u bolničkim ustanovama, ali i prevoz osiguranika u Srbiju ukoliko je to neophodno.

Iako polisa putničkog zdravstvenog osiguranja nije obavezan dokument za zemlje sa kojima postoji bezvizni režim, može se desiti da je carinski službenik zatraži na graničnom prelazu, podsetila je Jugoslava Smiljković Stojanović..

Sagovornica Tanjuga kazala je da je u periodu januar-maj 2012. godine kompanija “Dunav osiguranje” zabeležila rast prodaje polisa putničkog zdravstvenog osiguranja u poređenju sa istim periodom prošle godine za više od 20 odsto, sto kako je kazala pokazuje da građani sve više shvataju značaj osiguranja.

Cena po danu iznosi jedan evro, a u toku letnje sezone obezbeđene su i mnoge pogodnosti i popusti za osiguranike.

Ona je navela da će ukoliko osiguranik ima i polisu putničkog zdravstvenog osiguranja i potvrdu od RFZO, refundacija troškova biti obavljena samo po onoj polisi ili potvrdi na koju se osiguranik pozove kada se desi nepredviđeni slučaj.

Polisa putničkog zdravstvenog osiguranja podrazumeva ukazivanje pomoći kako u državnim tako i privatnim klinikama, dodala je Jugoslava Smiljković Stojanović.

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 49 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend