Putovanja

Niš sve češća destinacija na mapi turskih turista

U prvoj polovini godine zabeležen je značajan porast broja turističkih poseta i ostvarenih noćenja, većih za čak 40 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kazala je Dragana Petković, direktorka Turističke organizacije Niš. Ona je istakla da se veliki broj turista očekuje u avugustu i septembru, a razlog posete su brojne manifestacije po kojima je Niš prepoznatiji i van granica naše zemlje. Kada je reč o posetiocima iz stranih zemalja najveći broj turista dolazi iz Makedonije, Bugarske i Turske.

“Ono što je posebno značajno za 2022. godinu je da smo već u prvih 6 meseci premašili značajno broj dolazaka turista i noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu i to za više od 40 odsto”, kazala je Dragana Petković, direktorka Turističke organizacije Niš. Ona je istakla da se veliki broj turista očekuje u avugustu i septembru, a razlog posete su brojne manifestacije po kojima je Niš prepoznatiji poput Nišvila, Filmskih susreta, Evergrin festivala i drugih.

“Prevashodno govorimo o domaćim turistima koji se kreću i gravitiraju ka jugu Srbije i dolaze u Niš, a znamo da se svi raduju manifestacijama kao što su Festival Foklora, Nišvil, Fimski susreti, Evergrin festival, Tetar na raskršću ali i sve one druge organizacije, govorimo pre svega o sportskim takmičenjima i programima aktivnog odmora koji će uključivati i veliki broj sportista iz naše zemlje, a samim tim i domaćih turista”, objašnjava Petković.

Kada je reč o poseti stranih turista, Petković navodi da su česti posetioci susedi iz Bugarske i Makedonije, ali da statistički podaci pokazuju da je Niš jedan od čestih maršuta turista koji dolaze iz Turske.

“Prema statističkim podacima najveći broj turista dolazi iz Bugarske i Makedonije, ali je zabeležen najveći porast turista koji dolaze iz Turske. Efektivnost leta Niš-Istanbul govori u prilog tome jer sve više poslovnih partnera, ali i mladih ljudi posećuje naš grad”, kaže sagovornica.

Kada je reč o turističkoj sezoni u Niškoj Banji, predsednik te opštine Dušan Živković kaže da je ona ponovo puna turista, a tome u prilog govori i činjenica da je u prvoj polovini godine zabeležen porast broja poseta za čak 113 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Živković dodaje da će se trend rasta broja noćenja nastaviti jer kako kaže vlada veliko interesovanje turista za ovu Banju, te su svi smeštajni kapaciteti, iako skromni popunjeni tokom celog leta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 27 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 24 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 20 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 16 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend