Putovanja Zdravlje

Srbima dodatna usluga u grčkim hotelima u visini antigenskih testova

Turistička sezona u Grčkoj počinje 14. maja, kada će zvanično biti otvoren granični pelaz Evzoni ka Severnoj Makedniji, a u aprilu se očekuje otvaranje graničnog prelaza ka Bugarskoj. Ministarka turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila je za RTS da će ulazak u ovu zemlji odraslima biti omogućen uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PSR test, dok će za decu uzrasta od deset i više godina biti obavezan antigenski test.

„Građani Srbije koji su primili vakcinu moći će, sa digitalnim sertifikatom koji to potvrđuje, da pređu granicu. Oni će u tom smislu biti prioritetni i moći će da prelaze tom brzom linijom“, kazala je ministarka turizma. Dodaje da je i sa antigenskim i PCR testovima moguće ući u Grčku.

Matić objašnjava da je Grčka propisala mere po kojima deca uzrasta od 10 i više godina moraju imati antigenski test.  Napominje da je uzrast dece definisan i evropskim nacrtom dokumenata u vezi sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. EU smatra da je granica 12 godina, ali bilteralno zemlje članice kao što je Grčka su spustile taj uzrast na 10 godina. Dok je u Hrvatskoj, ističe ta granica od 7 godina.

Kako je kazala takvu odluku je propisao njihov Krizni štab i o tome nema pregovora. „Grci će omogućiti svim građanima koji su za svoju decu uradili antigenske testove, refundaciju troškova. To znači da ukoliko ste platili 10 evra za jedno ili 20 evra za drugo dete, Grci će vam omogućiti neku dodatnu uslugu u hotelu ili smeštajnoj jedinici“, ističe.

Dodala je da Grčka zadržava pravo da radi nasumične testove. To se pre svega, objašnjava, odnosi na grupna putovanja i na one zemlje koje su označene kao žarišta.

„Posle potpisivanja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa sertifikatima o vakcnaciji. Sve vakcine su priznate, a građani koji nisu mogli da prime vakcinu iz opravdanih razloga moći da se uđu u tu zemlju ili sa PSR ili antigenskim testom“, kazala je Matić.

Ističe da je jedan od najbržih i najbezbednijih načina da se građani vakcinišu pre putovanja. Dodaje da 220.000 građana do kraja godine treba da ostvari pravo na zamensko putovanje u Grču, i da će sa agencijama raditi na tome, da građane koji žele da kod njih uplate turistički aranžman, mogu da prijave za vakcinaciju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 43 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 40 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 37 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend