Putovanja

Tragom srca grofa Vronskog

Legenda kaže da je pukovnik Nikolaj Rajevski imao tri srca. Dva je ostavio u Rusiji. Jedno otadžbini, a drugo misterioznoj ženi zbog koje je otišao iz Rusije. Treće srce dao je Srbiji, a priča kaže, da ako pažljivo oslušnete i danas više od veka kasnije, možete ga čuti kako i dalje kuca.

Ako vas put nanese u Adrovac meštani će vam sa ponosom ispričati njegovu istoriju i neće propustiti da pomenu da je pukovnik Rajevski svoje srce ostavio u Srbiji. Istorija veli da se pukovnik 1876. godine pridružio borbi bratskoga naroda u oslobodilačkom ratu protiv Turaka i uz Rusije stigao kao dobrovoljac. Književnost će vam kazati da ga je pored časti u malu zemlju na brdovitom Balkanu dovelo i slomljeno srce i to baš sa namerom da ga tu i ostavi…

Prvi bitku na srpskom tlu Rajevski je vodio za selo Moravac, dok je najslavnija pobeda na moravskom frontu bila bitka na Šumatovcu, koja je odnela mnogo života, a ratnike upisala u istoriju. Po junaštvu se istakao i sam Rajevski koji je dao život u odlučujućoj bici za Gornji Adrovac. Svega šesnaest dana bilo je dovoljno da zauvek ispiše stranice istorije i sebi obezbedi večnost, kako u kolektivnom sećanju južnjaka, tako i u svetskoj književnosti.

Tog 20. avgusta 1876. godine stigla je vest da je pukovnik Rajevski poginuo od puščanog zrna. Njegovo telo sahranjeno je u porti manastira Svetog Romana u Đunisu, a odatle je posle nekoliko dana preneto u Beograd. Petog septembra iste godine ispraćeno je uz velike počasti za Rusiju, posle opela u sabornoj crkvi kome je prisustvovao kralj Milan Obrenović. Za vreme opela u Sabornoj crkvi činodejstvovao je prvi srpski mitropolit Mihailo sa sedamnaestoricom sveštenika. Pevao je i hor prisutne kozačke legije.

Jedna priča koja i danas živi, a koju meštani sa zagonetnim smeškom prepričavaju svakom ko ovuda navrati, voljan da pođe stopama junaka, kaže da je Rajevski ostavio zaveštanje – ukoliko pogine telo da odnesu i sahrane u Rusiju, a srce ostave u Srbiji. Priča još kaže i da ako pažljivo oslušnete i danas možete čuti kako kuca junačko srce, čitav vek kasnije.

Od tada je prošlo 147 godina, a priča o njemu živi i danas i to ne samo narodnim pričama ili knjigama, već i monumentalnim građevinama. Po lepoti nadaleko poznata Ruska ili kako je u narodu zovu Šarena crkva u Gornjem Adrovcu pripoveda priču o ljubavi, časti i junaštvu. Memorijalnu crkvu izgradila je grofica Marija, snaha pukovnika Rajevskog, žena njegovog mlađeg brata Mihaila, a zemlju gde će nići budući hram otkupila je kraljica Natalija Obrenović. Veliku je ulogu pri gradnji crkve imao je vladika niški Nikanor Ružičić, a hram je izgrađen i osvećen 2. septembra 1903. godine.

Put od glavne kapije do ulaza u hram vodi kroz drvored lipa koje su veli jedna priča donešene čak iz sela Razumovske u Ukrajini, sa nekadašnjeg imanja grofa Rajevskih. Sveto slovovensko drvo ponosno stoji i danas kao svedok i zaštitnik jedne priče koja je otišla u legendu…

I upravo je priča o pukovniku Rajevskom bila inspiracija ruskom piscu Lavu Nikolajeviču Tostoju za lik grofa Vronsjkog u čuvenom delu „Ana Karenjina“. Te, ako vas put ikada nanese stopama ovog junaka pratite trag njegovog srca i ono će vam pokazati put.

Putovanje je organizovano povodom Svetskog dana turističkih vodiča, a Udruženje turističkih vodiča Niša svoj dan je obeležeilo besplatnim turama kroz Niš i okolinu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Backstreet Boys
Pre 26 minuta

Weve Got it Goin on

Backstreet Boys
Zedd Alessia Cara
Pre 22 minuta

Stay

Zedd Alessia Cara
John Newman
On Air!

Cheating

John Newman

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend