Putovanja Zdravlje

U Grčku samo uz negativan PCR test i digitalni sertifikat

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić najavila je da će ministar turizma Grčke Haris Teokaris 30. marta doputovati u Beograd radi zaključivanja dogovora o uslovima ulaska naših turista u tu zemlju. Kako je navela digitalni sertifikati bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani.

Ministraka  je u izjavi za ,,Prvu” televiziju navela da su sa grčkom stranom dogovoreni svi tehnički detalji o digitalnim sertifikatima. Prema njenim rečima oni bi trebalo da omoguće lakši ulaz građanima koji su vakcinisani. To se takođe odnosi i na građane koji prilože negativan PCR test.

Objasnila je da Grci zadržavaju pravo da na granici rade nasumične PCR testove, što će zavisiti od epidemijske situacije u Srbiji. Dodala je da ukoliko u tom trenutku Srbije ne bude na takozvanoj crvenoj listi zemalja, neće biti potrebe za tim.

Napomenula je u ovom trenutku za ulazak u susednu Hrvastsku neophodan samo negativan PCR test. Ali da se čeka odluka Evropske unije o uvođenju kovid pasoša. Dodala je da se u Tursku ulazi sa PCR testom. Međutim u ovoj zemlji od juče važi sledeće: ,,Turista popuni elektronski sertifikat 72 časa pre ulaska. Kod koji dobije prilikom popunjavanja sertifikata dobija elektronski i dužan je da ga pokaže na izlasku”, objasnila je Matić.

Kazala je da se odluka o takozvanim kovid pasošima u EU očekuje sutra. Objaslila je da je  suština digitalnog sertifikata u tome da omogući lakšu proveru zdravstvenog stanja građana EU koji bi da putuju. Ali da  on ne propisuje koju vakcinu treba primiti da bi se putovalo u EU. ,,Sertifikat nije usmeren na ograničavanje, jer ne sadrži samo podatak o vakcinaciji, već i o antitelima ukoliko je neko preležao COVID-19, kao i o PCR testu.

Istakla je da u obaveštenju koje je Srbija dobila, nigde nije navedeno da će isključivo vakcine koje imaju licencu Evropske agencije za lekove biti predmet  sertifikata. Ali i da to nije nemoguće.  Ona je konstatovala da taj dokument, s obzirom na sve navedeno, treba da olakša kretanje i ljudima koji neće biti vakcinisani iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Gregory Porter
Za 2 minuta

Revival

Gregory Porter
Moby
Za 5 minuta

South Side

Moby
Synapson
Za 8 minuta

All in You feat. Anna Kova

Synapson
Maneskin
Za 12 minuta

Chosen

Maneskin
Imelda May, Noel Gallagher
Za 14 minuta

Just One Kiss Ft. Ronnie Wood

Imelda May, Noel Gallagher

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend