Putovanja

Uređenje Cerjanske pećine i paraglajder staze državu košta 9 miliona dinara

Foto: arhiva
Gradsko veće je usvojilo rešenje o pristupanju i realizaciji projekta turističke ponude od specijalnog značaja koji se odnosi na uređenje Cerjanske pećine i poletne staze za paraglajdere na Višegrad steni kod Oreovca. Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je u te shvrhe opredelilo bespovratna sredstva u iznosu od 9 miliona dinara. Ugovor je potpisan 31. maja, a rok za završetak radova je 6 meseci.

Projektom je predviđeno uređenje Cerjanske pećine i  poletne staze za paraglajdere na Višegrad steni kod Oreova. Projektom je obuhvaćena i obuka za profesionalne vodiče, što će olakšati organizovanje većih grupa i povećati dostupnost svim zainteresovanim posetiocima.

“Što se tiče Cerjanske pećine radimo solarne panele za potrebe snabdevanja električnom energijom za Vizitorski centar i plato ispred samog centra, kao i neke tehničke detalje na ulazu”, objasnila je Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam.

Većnica dodaje da će se ovim projektom takođe finansirati uređenje dve  poletne staze na Višegrad steni u susret Evropskom prvenstvu u paraglajdingu koje se održava naredne godine.

Projekat realizuje Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj.

Anastasov je najavila i uređenje puta od sela Oreovac do poletne staze. Prema njenim rečima izgradnju puta će finansirati sam Grad.

Podsetimo put do Cerjanske pećine uređen je iz projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom kojije je dobila opština Pantelej na čijoj teritoriji se i nalazi pećina, a iz budžeta Grad  finansirana je izradnju Vizitorskog centra ispred ulaza u pećinu.

Cerjanska pećina nalazi se na 14 km od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu prirodnim dobrom prve kategorije.

Sastoji se od kanala, hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m. Bogata je pećinskim nakitom stalaktitima, stalagmitima, heliktitima, talasastih draperijama, pećinskih koralima i kristalnim cvetovima.

Heliktiti koji su ovde pronađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa.

Pećinu nastanjuju različite vrste slepih miševa iz roda potkovičara kao i dugoprsti večernjak (Myotis capaccinii), mali mišouhi večernjak (Myotis oxygnathus) i dugokrilni ljiljak (Miniopterus schreibersii). Posebno mesto u živom svetu pećine zauzima vatreni daždevnjak (Salamandra salamandra) koji se nalazi na listi strogo zaštićenih divljih vrsta životinja.

Građani koji žele da posete Cerjansku pećinu, posetu mogu da zakažu u Turističkoj organizaciji Niša, koja u saradnji sa Direkcijom za izgradnju organizuje izlet do pećine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Aerosmith
On Air!

The Other Side

Aerosmith
Rabbitt
Za 3 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Renee & Renato
Za 7 minuta

Save Your Love

Renee & Renato
Francoise Hardy
Za 10 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 13 minuta

Without You

Badfinger

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend