Zabava

Širom sveta se obeležava 1. april, Svetski dan šale

Svetski dan šale se širom sveta obeleležava 1. aprila. Tog dana zbijaju se brojne šale, a onaj ko napravi prvoaprilsku šalu uzvikuje "Aprili-li". U nekim zemljama, poput Velikoj Britanije, Australije i Južnoafričke Republike, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se „aprilskom budalom“ (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Ovaj dan se obeležava vekovima unazad, ali je njegovo poreklo i nejasno. Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni „narodni praznik“ pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao opštenarodno veselje.

U Engleskoj postoji verovanje da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu „Danom svih glupaka“. U Finskoj se ovaj dan povezuju sa prolećnim podučavanjem dece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj. Postoje mišljenja da koreni tog „praznika“ dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Prema drugim tumačenjima taj običaj se pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio „aprilsku ribu“. Dok se u 18. vijeku ovaj dan povezivao sa hrišćanstvm i verovalo se da vodi porijeklo još od biblijske ličnosti Noja. Prema članku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano. Nemci  ovaj dan vezuju za rođenje Jude, te ga smatraju nesrećnim danom.

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila, novine se utrkuju da objave „ekskluzivne“ vesti, kao na primer o dolasku nekih svetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici. Tradicija zbijanja “šala” postoji i kod nas.

Jedna od šala koja se prepričava i dana danas datira iz 1957. godine. BBC je 1. aprila te godine u emisiji “Panorama” prikazao reportažu o porodici iz Ticina (Švajcarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledaoci su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Želeli su znati gde mogu nabaviti špageti-stablo.

Međutim 1. aprila se u svetu zaista desili neki istorijski dođaji u čiju se verodostojnost posumnjalo upravo zbog datuma, 1. aprila.  Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom republike. Do današnjeg dana mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Selah Sue
Za 2 minuta

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 7 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Amber Van Day, Ilira
Za 10 minuta

See You in Tears

Amber Van Day, Ilira
Jehro
Za 13 minuta

Continuando

Jehro
St. Paul & The Broken Bones
Za 16 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend