Kultura

Po romanu Vetrovi zla Branislava Jankovića snima se serija o intrigama i ubistvima na dvoru Obrenovića

Branislav Jankovic; Foto Nevena Janković
Kada jedne večeri srpski knez Miloš Obrenović bude ubijen pokreću se mnoga pitanja. Dok je narodu saopšteno da je knez umro prirodnom smrću, njegov naslednik Mihailo želi da otkrije ubicu. On za istragu angažuje Jevrema Utvića, raspopa, istražitelja i svojevrsnog detektiva 19. veka kog proganjaju demoni iz prošlosti. Ovo je kratak opis knjige Vetrovi zla, pisca Branislava Jankovića. Uskoro će publika radnju ove knjige moći da gleda kao seriju, jer Janković već uveliko radi na scenariju o detektivu Jevremu Utviću i političkim prilikama u Srbiji 19. veka.

Pisac seriju ne opisuje kao priču o dinastiji Obrenović, već kao priču o detektivu koji se našao upleten u intrige, spletke i ubistva na dvoru Obrenovića. “Dinastija je tu kao dekor, lepo izrezbareni ram jedne čudne slike”, objašnjava Janković. Kako kaže njemu kao piscu su Obrenovići uvek bili zanimljiviji od Karađorđevića. “Između ostalog, oni su doveli Evropu u Srbiju, i Srbija je postala moderna zemlja. To se desilo i zahvaljujući ženama Obrenovića koje su bile ispred svog vremena i shvatile trenutak u kojoj se mlada zemlja našla”, ističe Janković.

Seriju od 12 epizoda će realizovati produkcijska kuća Dragon production and robotics iz Severne Makedonije. Dok pisac uveliko radi na scenariju, produkcijska kuća već pregovara sa potencijalnim glumcima i rediteljima. “Još smo u pregovorima, ali biće izuzetno jaka i poznata glumačka ekipa. Pominju se i neki strani glumci, te i ja jedva čekam da saznam ko će glumiti”, kaže Janković. Iz produkcijske kuće poručuju da će tokom marta biti objavljena lista glumaca, dok se početak snimanja očekuje u maju.

Serija će spojiti dva popularna žanra, detektivsku radnju i istorijsku fikciju. Sam pisac kaže da je detektivsku radnju teško razviti nevezano za epohu u kojoj se dešava, ali da je za priču smeštenu u prošlost potrebno mnogo istraživanja. “Sigurno je zahtevnije stvoriti zločin i otkriti počinioca u prošlim vekovima, jer morate da vodite računa o mnogim stvarima – od političkih i društvenih prilika, pa do jezika, stvari koje su se tada koristile, odeće, oružja”, kazao je Branislav Janković.

Vetrovi zla je treći po redu roman Branislava Jankovića, koji je nedavno završio pisanje scenarija za film “Poslednji strelac” čije se snimanje očekuje na proleće. Kako napominje proces pisanja po knjizi i pisanja potpuno nove priče se mnogo razlikuju “Ne znam gde je lakše. U stvari, ne znam gde je teže.  Samo pisanje scenarija je drugačije od pisanja bilo čega drugog. Neka nova pravila, zakonitosti, mehanizmi, pogledi. Mislim da bih lakše pisao scenario po tuđoj knjizi. Ali, u svakom slučaju, uživam”, zaključuje Janković.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dobrovoljno Pevacko Drustvo
Za 1 minut

Zemlja

Dobrovoljno Pevacko Drustvo
Piloti
Za 5 minuta

Te Noci Smo Se Potukli Zbog Nje

Piloti
S.a.R.S.
Za 10 minuta

Lutka

S.a.R.S.
John Farnham
Za 13 minuta

Age of Reason

John Farnham
Wang Chung
Za 18 minuta

Everybody Have Fun Tonight

Wang Chung

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend