Društvo

NURDOR u četvrtak obeležava Svetski dan dece obolele od raka

Foto:Pixabay
Pod sloganom "I ja se borim" biće obeležen 15. februar - Svetski dan dece obolele od raka, u više od trideset gradova u Srbiji, među kojima je i Niš. Manifestacija posvećena malim herojima održaće se na platou kod Kalče u periodu od 12 do 14č. Istog dana biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Crvenog krsta u periodu od 11 do 15č.

Prigodnim programom i u znak podrške mališanima koji vode najvažniju bitku, onu životnu NURDOR će obeležiti Svetski dan dece obolele od raka na trgovima i šetalištima u gradovima širom zemlje.

„U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako smo u godinama iza nas mnogo stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece“, navode iz NURDOR-a.

Dodaju da pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano.

„Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje“, objašnjavaju.

NURDOR će, kako navode tokom  2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsiana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama.

„Kroz kampanju ‘I ja se borim’ , kojom obeležavamo 15. februar, želimo da pozovemo javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga“, ističu.

Osim u Nišu, akcije podrške NURDOR će organizovati i na trgovima i glavnim šetalištima u: Beogradu gde se održava i centralna manifestacija, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Smederevu, Prijepolju, Rekovcu, Kraljevu, Lebanu, Ubu, Boru, Lazarevcu, Priboju, Užicu, Valjevu, Zrenjaninu, Koceljevi, Zlatiboru, Ivanjici, Kruševcu, Sjenici, Somboru, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Šidu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Vladičinom Hanu, Kladovu i Prokuplju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend