Ekonomija

Češka zainteresovana za ulaganja u oblasti poljopivrede

Njegova ekselencija ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuht posetio je Niš i tom prilikom sa čelnicima gradske vlasti razgovarao o saradnji ne samo naše dve zemlje, već i Niša sa gradovima u Češkoj u oblasti industrije, privrede i poljoprivrede.

„Imamo češke firme koje bi želele da ulože u prerađivanje poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. Osim u oblasti poljoprivrede vidimo potencijal i u drugim oblastima pre svega zbog strateškog položaja samog grada, ali i brojnih fakulteta koji daju različite stručnjake koje bismo mogli da zaposlimo, jer svi teže kvalitetu, a toga u Srbiji ima“, naveo je ambasador Kuht.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski navodi da se na satsnaku bilo reči o ulaganjima i međusobnoj saradnji, jer kako kaže od Čeha mnogo toga možemo da naučimo pre svega u oblasti poljoprivrede koju je važno razvijati kako ne bi došlo do gašenja sela.

„Češka republika ima velika iskustva u poljopivrednoj proizvodnji i zainteresovana je da i Nišu pomogne u tome, pomogne pre svega u iskustvima u povezivanju sa pojedinim gradovima koji se isključivo bave poljoprivredom i naravno sa  IPARD fondovima Evropske unije koji su nama veoma važni“, kažeSotirovski i dodaje da su budžetom za narednu godinu predviđena značajna sredstva upravo za oblast poljoprivrede.

Dodaje da su stranim gostima ponudili buduću industrijsku zonu za izgradnju novih fabika jer je kako kaže razvoj industrije važan za opstanak grada. “ Mi smo ponudili buduću indistrijsku zonu gde bismo mogli da otvaramo fabrike. Takođe smo zatražili i partnera u izgradnji Ekspo centra. Spremi smo da od parcele preko tehničke dokumetacije uđemo u javno-privatno partnerstvo za izgradnju sajamskog prostora“, navodi Sotirovski.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Steely Dan
Za 2 minuta

Rikki Dont Lose That Number

Steely Dan
Mando Diao
Za 6 minuta

Give Me Fire

Mando Diao
Violent Femmes
Za 9 minuta

Children of the Revolution

Violent Femmes
Supremes
Za 12 minuta

You Keep Me Hangin' on

Supremes
John Fogerty
Za 15 minuta

Rockin' All Over the World

John Fogerty

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend