Zdravlje

Pregledi za rano otkrivanje raka grlića materice bez uputa i zakazivanja

U okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Dom zdravlja organizuje preventivne ginekološke preglede bez uputa i zakazivanja. Pregledi se rade u ordinaciji broj 55 na prvom spratu, svakog radnog dana od 7 do 20č, subotom od 7 do 14č.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, ove godine obeležava se od 22. do 28. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Cilj ovogodišnje kampanje jeste da se ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

Pregledi se obavljaju svakog dana i subotom i za njih nije potreban uput izabranog lekara, niti zakazan termin, već je dovoljna samo zdrastvena knjižica.

„Služba za zdravstvenu zaštitu žena poziva sve žene starosne dobi od 25-64 godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test. Uzimanje brisa radiće se na I spratu, ordinacija br.55, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja“, kažu iz ove zdravstvene ustanove.

Rak grliča materice jedan je od vodećih uzroka smrtnosti kod žena, te lekari ističu značaj prevencije. „Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV“, navode u Domu zdravlja.

Važno je znati, napominju lekari, da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

Podsećamo, Evropska nedelja prevencije raka grlića materice u Srbiji se organizuje osamnaesti put za redom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Hollies
Za 4 minuta

He Aint Heavy Hes My Brother

Hollies
Nina Simone
Za 8 minuta

My Baby Just Cares For Me

Nina Simone
Ekatarina Velika
Za 12 minuta

Pored Mene

Ekatarina Velika
Tam Tam
Za 17 minuta

Jockey

Tam Tam
Lacni Franz
Za 20 minuta

Naj Ti Poljub Narise Ustnice

Lacni Franz

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend